Smakosze.pl Przepisy Z tym przepisem zrobisz puszysty i mięciutki biszkopt. Zawsze się udaje, wystarczą 4 składniki
Fot. Canva/mayina

Z tym przepisem zrobisz puszysty i mięciutki biszkopt. Zawsze się udaje, wystarczą 4 składniki

30 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Idealny biszkopt musi być miękki i puszysty. Z tym przepisem na pewno ci się uda to osiągnąć. Doskonałe ciasto zrobisz tylko z czterech składników. Upiecz je i przekonaj się sama.

Biszkopt to podstawa

Biszkopt jest podstawą wielu ciast. Wykorzystasz go do stworzenia tortów i innych deserów, które tworzone są z kremu. Pomimo popularności i wielu zastosowań biszkoptu nie każdy wie, jak go zrobić, aby był odpowiednio wyrośnięty oraz miękki.

Na szczęście istnieje ten przepis. Z nim zrobisz doskonałe ciasto, które będzie świetną bazą dla innych pysznych deserów. Upiecz je z tym przepisem i przekonaj się sama.

jajko.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Biorę karkówkę, nacieram i zapiekam. To moja ulubiona pieczeń, każdy prosi mnie o przepis

Biszkopt z czterech składników

Biszkopt zrobisz bardzo szybko i tak, jak obiecałem nas początku, będziesz potrzebowała tylko 4 składników. Wszystkie są tak samo ważne, ale najważniejsze, żeby jajka były świeże. Sprawdź je przed wbiciem do miski. Wszystkie produkty znajdują się na liście poniżej.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 160 g mąki
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 220 g cukru

Przepis na puszysty biszkopt

Oddziel białka od żółtek. Białka przelej do miski, wsyp cukier, a następnie ubij na sztywno. Cały czas ubijaj i partiami dodawaj żółtka. Kiedy składniki połączą się w sztywną masę, wsyp mąkę oraz proszę do pieczenia.

Wymieszaj wszystkie składniki, aby otrzymać jednolitą i gęstą masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej gęstą masę i rozprowadź ją równomiernie. Biszkopt piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i gotowe. Sprawdź przepis na nietypową babkę oraz poznaj niezwykły sposób na obieranie jajek .

masa na biszkopt.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Zamiast mazurka na Wielkanoc zrobię taki sernik. Ten przepis to hit
Kuchnia okiem Włocha, czyli Castagna o swojej książce i włoskiej Wielkanocy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy