Taką nietypową babkę podam na Wielkanoc. Tyko 3 składniki i żadnego pieczenia
Jak Wielkanoc, to babka, która rozpływa się w ustach. Jednak zrobię ją w nietypowy sposób. Użyję zaledwie 3 składników i wyjdzie znakomite ciasto bez pieczenia. Polecam każdemu ten przepis na Wielkanoc.
Babka na Wielkanoc, czyli ciasto bez pieczenia
Babki wielkanocne już niebawem zagoszczą na świątecznych stołach. Drożdżowe i piaskowe będą kusić wyglądem oraz smakiem. Jednak ja babkę zrobię w nietypowy sposób. Przygotuję ciasto bez pieczenia na Wielkanoc.
Wystarczy mi tylko 3 składniki, chwila pracy w kuchni, a efekt zachwyci podczas świąt wielkanocnych. Babka prezentuje się niezwykle efektownie na stole i pysznie smakuje. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Zawijam jajka w folię aluminiową i wkładam do garnka. Nigdy nie widziałam piękniejszych pisanekJak zrobić babkę na Wielkanoc bez pieczenia?
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 galaretki cytrynowe
- 600 g serka homogenizowanego waniliowy
- (opcjonalnie możemy użyć jeszcze innego smaku serka, np. serka straciatella)
- opcjonalnie plastry cytryny do dekoracji
Przygotowanie babki zacznij od przygotowania galaretek. Najpierw zrób galaretkę do przełożenia babki. Do szklanego naczynia wlej 300 ml wrzątku, wsyp galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia i lekkiego stężenia. Następnie do dużego naczynia wlej 2 i pół szklanki wrzątku, wsyp 3 galaretki cytrynowe i wymieszaj. Odstaw do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka wystygnie, do mniejszego naczynia odlej ⅔ szklanki galaretki. Będzie potrzebna potem do jednej warstwy babki.
Teraz przygotuj masę z 1 serka homogenizowanego. Śmietankę ubijaj, aż podwoi swoją objętość. Można wsypać ewentualnie 2 łyżki cukru pudru. Dokładaj stopniowo serek homogenizowany i ubijaj. Do masy wlewaj powoli galaretkę z dużego naczynia i miksuj do połączenia składników.
Babka, która nie wymaga pieczenia
Teraz ⅓ masy serowej przelej do wysokiego naczynia. Dodaj drugi serek homogenizowany i zmiksuj. Wlej galaretkę z dużego naczynia i krótko miksuj do połączenia składników. Masę wlej do formy w kształcie babki. Formę możesz wcześniej posmarować olejem. Wstaw ją na kilka minut do lodówki, by stężała.
Opcjonalnie boki formy możesz udekorować plasterkami cytryny. Teraz wylej warstwę tężejącej galaretki. Pora na warstwę masy serowej i wygładzamy jej powierzchnię. Babkę wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia podaj ją i ciesz się smakiem pysznej babki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić deser z jabłek i cynamonu. Podawaliśmy też przepis na babkę wielkanocną od Anny Lewandowskiej.
Źródło: YouTube/SprintCooking
Zdjęcia: screen YouTube/SprintCooking