Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę karkówkę, nacieram i zapiekam. To moja ulubiona pieczeń, każdy prosi mnie o przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.03.2024 19:01

Biorę karkówkę, nacieram i zapiekam. To moja ulubiona pieczeń, każdy prosi mnie o przepis

pieczeń z karkówki
Fot. Canva/Jan Mach

Poznaj przepis na niezwykle smaczną pieczeń z karkówki. Zrób ją na obiad i zaskocz swoją rodzinę. Jest tak rewelacyjna, że każdy prosi o przepis. Robi się ją bardzo łatwo i szybko, o czym przekonasz się sama.

Najlepszy sposób na karkówkę

Soczysta i delikatna pieczeń marzy się każdemu wielbicielowi mięsnych frykasów. Niestety, czasami może wyjść sucha i krucha. Nie tym razem. Z tym przepisem zrobisz cudownie soczystą pieczeń z karkówki bez najmniejszych problemów.

Pieczeń wychodzi doskonała i zawsze zachwyca. W dodatku każdy prosi mnie o przepis, ale ja nie daję go byle komu. Na ten przepis zasługuje tylko wybitny smakosz. Ty mi na takiego wyglądasz, więc przepis znajdziesz poniżej. To tam umieściłem także listę potrzebnych produktów wraz z gramaturą.

karkówka .jpg
Fot. Canva/bhofack2
Zamiast mazurka na Wielkanoc zrobię taki sernik. Ten przepis to hit

Nie tylko karkówka

Karkówka to najważniejszy składnik tej pieczeni. Zadbaj o to, aby nie była zbyt tłusta. Przede wszystkim mięso powinno być świeże. Jednak to nie wystarczy. Będziesz potrzebowała także pewnej przyprawy. Wszystkie niezbędne składniki znajdują się na liście poniżej. 

Składniki:

  • 1,5 -2 kg karkówki
  • 10 g majeranku
  • 20 g mielonego pieprzu
  • 15 g soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 10 g soli peklującej

Przepis na wyśmienitą pieczeń

Rozpocznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie je wytrzyj i natrzyj solą peklującą. Włóż do naczynia, w którym zamierzasz ją piec i umieść w lodówce przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie zetrzyj nadmiar soli.

Obsyp ją czarnym pieprzem, solą i majerankiem. Przez praskę przeciśnij obrane ząbki czosnku i dodaj je do mięsa. Przyprawami natrzyj dokładnie mięso. Umieść na parę 4 godziny do lodówki. 

Mięso skrop octem jabłkowym. Karkówkę piecz około 2 godzin w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie mięso będzie soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Sprawdź, jakie błędy popełniają Polacy według Gessler oraz poznaj sposób na obieranie jajek

majeranek.jpg
Fot. Canva/ajaykampani