Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Za jakimi polskimi potrawami nie przepadają obcokrajowcy?

Za jakimi polskimi potrawami nie przepadają obcokrajowcy?

Projekt bez tytułu (10)
canva/Dar1930

Gdy jesteśmy na wakacjach za granicą, często zaskakuje nas to, co jedzą mieszkańcy odwiedzanych przez nas krajów. Tymczasem tradycyjne potrawy kuchni polskiej też mogą wywołać zniesmaczenie gości z zagranicy. Zobaczcie, które z nich są ich zdaniem najmniej smaczne.

Których potraw nie lubią obcokrajowcy?

Wątróbka, kaszanka, flaczki czy ogórki kiszone — to pierwsze z brzegu potrawy naszej rodzimej kuchni, które trafiają na listę „niejadalnych”. Obcokrajowców zaskakuje też nasze zamiłowanie do mięsa, tendencja do rozgotowywania warzyw i obfitego solenia potraw.

Z niesmakiem spoglądają także na wszechobecny dodatek śmietany w zupach, nawet tych, które bez niej bywają smaczniejsze. Zdziwienie budzi również spożywanie zsiadłego mleka, które przecież jest niczym innym jak produktem zepsutym.

Obcokrajowcy krytykują także smalec. W wywiadzie dla Gazety Wyborczej mieszkająca w Polsce Koreanka, Mira Park, przyznała, że wygląda on dość smakowicie, ale jest zbyt tłusty i ciężki.

„Po zjedzeniu kromki poczułam się, jakby ktoś zakleił mi tłuszczem żołądek." - przyznała.

Niemałe zdziwienie budzi też nasz swojski tatar. W tym samym artykule, Gruzinka, Ketevan Prangulaishvili stwierdziła, że nie może oswoić się z pomysłem jedzenia surowego mięsa wymieszanego z surowym żółtkiem i cebulą.

Zaskoczenie zagranicznych smakoszy budzi też bigos. Dla Miry Park początkowo pachniał jak dobrze jej znana koreańska kapusta kiszona. Nie mogła jednak pogodzić się z faktem, że nasz rarytas jedynie zapachem przypomina kimchi. Keti z Gruzji także przeżyła niemały szok, jedząc to danie. Smakowało ono bowiem za każdym razem inaczej.

Polska kuchnia rzeczywiście często obfituje w tego typu niespodzianki. Wystarczy spojrzeć na mnogość pomysłów na gołąbki — jedni robią je z kaszą, inni z ryżem, a jeszcze inni kapustę faszerują samym mięsem.

Radzimy więc być otwartym na nowe smaki. Brak ciekawości w kulinariach jest bowiem najgorszym błędem, jaki możemy popełnić. Tak przynajmniej twierdzi znany kucharz, Robert Makłowicz. Przyznajemy mu rację i zdecydowanie zachęcamy do eksperymentów.

Tatar wołowy podany na desce
Tatar wołowy podany na desce

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magazyn-kuchnia, genialne, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia Dieta