Smakosze.pl
Gołąbki bez dodatku ryżu

Jak zrobić tradycyjne gołąbki bez ryżu?

24 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Podstawowymi składnikami tradycyjnych gołąbków jest kapusta, mięso i ryż. Ale jak się okazuje ryż bez problemu można zastąpić innym składnikiem, dzięki czemu klasyczne gołąbki zyskają pełniejszy smak. Zobacz jak przygotować bezryżowe, przepyszne gołąbki.

Gołąbki kochamy za ich pożywność i bogaty smak. Jednak tak naprawdę ryż jest tutaj najbardziej neutralnym w smaku składnikiem. Gdy zastąpimy go bardziej wyrazistą kaszą jęczmienną lub gryczaną ta potrawa zyska prawdziwą głębię smaku. Dlatego zachęcamy do wypróbowania bezryżowych gołąbków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do gołąbków z kaszą warto też dodać trochę zrumienionego boczku albo suszonych grzybów. Te dwa dodatki doskonale harmonizują z kaszą i nie kłócą się z mięsem, ani kapustą.

Przepis na gołąbki bez ryżu

Składniki:

  • luźna główka kapusty włoskiej lub białej,

  • szklanka kaszy gryczanej,

  • garść suszonych grzybów,

  • 50 dag mielonego mięsa z łopatki,

  • 15 dag wędzonego boczku,

  • cebula,

  • 3 łyżki oleju,

  • kostka rosołowa,

  • słoiczek koncentratu pomidorowego,

  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Przygotowanie gołąbków z kaszą gryczaną

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Umieść ją w garnku z wodą, zagotuj i gotuj, aż wierzchnie liście staną się elastyczne. Kapustę wyjmij, przestudź, zdejmij elastyczne liście. Pozostałą kapustę ponownie umieść w gorącej wodzie i lekko ją obgotuj. Liście wystudź.

Kaszę gryczaną opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przestudź. Pamiętaj, że kasza nie powinna być zbyt miękka, wtedy farsz w gotowych gołąbkach będzie bardziej zwarty.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie. Gotuj ok. 10 minut, odcedź zachowując płyn, grzyby posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, zrumień na oleju.

Do mielonego mięsa dodaj kaszę, grzyby, cebulę i boczek. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym.

Z każdego liścia kapusty usuń stwardniałe kawałki. Na tak przygotowanym liściu kapusty kładź 2 łyżki przygotowanego farszu, uformuj gołąbki.

Kostkę rosołową rozpuść w gorącej wodzie z namaczania grzybów. Jeśli płynu jest mniej niż szklanka uzupełnij go wodą. Zagotuj, dodaj koncentrat pomidorowy, sos dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki umieść w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem, przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zapiekaj ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera

  • Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

  • Lekko słodka pieczona brukselka z dodatkiem miodu i czosnku

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: gotujmy



Karolina Szmulewicz

Główna wydawczyni portalu Smakosze.pl i pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >