Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić tradycyjne gołąbki bez ryżu?
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 24.08.2021 02:00

Jak zrobić tradycyjne gołąbki bez ryżu?

Gołąbki bez dodatku ryżu
Gołąbki bez dodatku ryżu

Podstawowymi składnikami tradycyjnych gołąbków jest kapusta, mięso i ryż. Ale jak się okazuje ryż bez problemu można zastąpić innym składnikiem, dzięki czemu klasyczne gołąbki zyskają pełniejszy smak. Zobacz jak przygotować bezryżowe, przepyszne gołąbki.

Gołąbki kochamy za ich pożywność i bogaty smak. Jednak tak naprawdę ryż jest tutaj najbardziej neutralnym w smaku składnikiem. Gdy zastąpimy go bardziej wyrazistą kaszą jęczmienną lub gryczaną ta potrawa zyska prawdziwą głębię smaku. Dlatego zachęcamy do wypróbowania bezryżowych gołąbków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do gołąbków z kaszą warto też dodać trochę zrumienionego boczku albo suszonych grzybów. Te dwa dodatki doskonale harmonizują z kaszą i nie kłócą się z mięsem, ani kapustą.

Przepis na gołąbki bez ryżu

Składniki:

  • luźna główka kapusty włoskiej lub białej,

  • szklanka kaszy gryczanej,

  • garść suszonych grzybów,

  • 50 dag mielonego mięsa z łopatki,

  • 15 dag wędzonego boczku,

  • cebula,

  • 3 łyżki oleju,

  • kostka rosołowa,

  • słoiczek koncentratu pomidorowego,

  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Przygotowanie gołąbków z kaszą gryczaną

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Umieść ją w garnku z wodą, zagotuj i gotuj, aż wierzchnie liście staną się elastyczne. Kapustę wyjmij, przestudź, zdejmij elastyczne liście. Pozostałą kapustę ponownie umieść w gorącej wodzie i lekko ją obgotuj. Liście wystudź.

Kaszę gryczaną opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przestudź. Pamiętaj, że kasza nie powinna być zbyt miękka, wtedy farsz w gotowych gołąbkach będzie bardziej zwarty.

Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie. Gotuj ok. 10 minut, odcedź zachowując płyn, grzyby posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, zrumień na oleju.

Do mielonego mięsa dodaj kaszę, grzyby, cebulę i boczek. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym.

Z każdego liścia kapusty usuń stwardniałe kawałki. Na tak przygotowanym liściu kapusty kładź 2 łyżki przygotowanego farszu, uformuj gołąbki.

Kostkę rosołową rozpuść w gorącej wodzie z namaczania grzybów. Jeśli płynu jest mniej niż szklanka uzupełnij go wodą. Zagotuj, dodaj koncentrat pomidorowy, sos dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki umieść w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem, przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zapiekaj ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: gotujmy