Smakosze.pl
Gołąbki bez dodatku ryżu

Jak zrobić tradycyjne gołąbki bez ryżu?

3 Września 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Podstawowymi składnikami tradycyjnych gołąbków jest kapusta, mięso i ryż. Ale jak się okazuje ryż bez problemu można zastąpić innym składnikiem, dzięki czemu klasyczne gołąbki zyskają pełniejszy smak. Zobacz jak przygotować bezryżowe, przepyszne gołąbki.

Gołąbki kochamy za ich pożywność i bogaty smak. Jednak tak naprawdę ryż jest tutaj najbardziej neutralnym w smaku składnikiem. Gdy zastąpimy go bardziej wyrazistą kaszą jęczmienną lub gryczaną ta potrawa zyska prawdziwą głębię smaku. Dlatego zachęcamy do wypróbowania bezryżowych gołąbków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do gołąbków z kaszą warto też dodać trochę zrumienionego boczku albo suszonych grzybów. Te dwa dodatki doskonale harmonizują z kaszą i nie kłócą się z mięsem, ani kapustą.

Przepis na gołąbki bez ryżu

Składniki:

  • luźna główka kapusty włoskiej lub białej,

  • szklanka kaszy gryczanej,

  • garść suszonych grzybów,

  • 50 dag mielonego mięsa z łopatki,

  • 15 dag wędzonego boczku,

  • cebula,

  • 3 łyżki oleju,

  • kostka rosołowa,

  • słoiczek koncentratu pomidorowego,

  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Przygotowanie gołąbków z kaszą gryczaną

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Umieść ją w garnku z wodą, zagotuj i gotuj, aż wierzchnie liście staną się elastyczne. Kapustę wyjmij, przestudź, zdejmij elastyczne liście. Pozostałą kapustę ponownie umieść w gorącej wodzie i lekko ją obgotuj. Liście wystudź.

Kaszę gryczaną opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przestudź. Pamiętaj, że kasza nie powinna być zbyt miękka, wtedy farsz w gotowych gołąbkach będzie bardziej zwarty.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie. Gotuj ok. 10 minut, odcedź zachowując płyn, grzyby posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, zrumień na oleju.

Do mielonego mięsa dodaj kaszę, grzyby, cebulę i boczek. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym.

Z każdego liścia kapusty usuń stwardniałe kawałki. Na tak przygotowanym liściu kapusty kładź 2 łyżki przygotowanego farszu, uformuj gołąbki.

Kostkę rosołową rozpuść w gorącej wodzie z namaczania grzybów. Jeśli płynu jest mniej niż szklanka uzupełnij go wodą. Zagotuj, dodaj koncentrat pomidorowy, sos dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki umieść w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem, przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zapiekaj ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera

  • Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

  • Lekko słodka pieczona brukselka z dodatkiem miodu i czosnku

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: gotujmy



Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >