Za tą rybą przepadają za granicą, jest zdrowsza od dorsza. Polacy nic o niej nie wiedzą
Już nie tylko karp i dorsz. Na rynku dostępna jest o wiele smaczniejsza, zdrowsza i pozbawiona charakterystycznego zapachu ryba. Przygotowana w odpowiedni sposób, będzie świetnym daniem na obiad, które polubi cała rodzina. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaką rybę chodzi, a także poznasz jej zalety i sposób przygotowania.
Ryba nieznana a cenna
O tym, że ryba powinna znaleźć się w diecie każdego z nas, wiadomo nie od dziś. Eksperci z zakresu żywienia zachęcają, aby spożywać jak najwięcej ryb, bo bogate są przede wszystkim w kwasy omega-3, ale też w cenne witaminy i wartości odżywcze. W Polsce największą popularnością cieszy się karp, łosoś lub pstrąg. Wymienione ryby są smaczne, ale nie są aż tak zdrowe, jak łupacz.
Ta nieznana w naszym kraju ryba , jest jedną z popularniejszych w innych krajach Europy. Nasi sąsiedzi doceniają nie tylko smak łupacza, ale też wspomniane prozdrowotne działanie. O tym, dlaczego warto dodać akurat tę rybę do swojego jadłospisu, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Dlaczego łupacz jest aż tak zdrowy?
Łupacz jest rybą, która ma ogrom zalet. Zacznijmy jednak od najważniejszej, czyli od kalorii. W 100 gramach łupacza znajduje się tylko 90 kcal, a to naprawdę nie wiele. Co więcej, ryba bogata jest w białko, które jest łatwiejsze w trawieniu niż to pochodzące z wołowiny.
Ryba bogata jest również w witaminy z grup A, D oraz B6, B12. W jej składzie nie zabrakło również cennych minerałów. Są to: magnez, potas, sód i jod. Taki skład gwarantuje, że łupacz może być nazywany jedną z najzdrowszych ryb. Czas więc dowiedzieć się, jak ją przygotować, aby nie straciła cennych właściwości.
Łupacz – jak go przyrządzić?
W kuchni często obowiązuje zasada, że im prościej, tym lepiej. Właśnie tak jest w wypadku łupacza, który smakuje najlepiej tylko z kilkoma składnikami. Rybę można przygotować w dwóch wersjach – niezdrowej i zdrowej. W tej pierwszej wystarczy doprawić ją pieprzem, solą, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.
Zdecydowanie lepiej postawić na drugą zdrowszą opcję. W tym wypadku łupacza należy przyprawić solą, tymiankiem, skroplić sokiem z cytryny, a następnie upiec. Wtedy zachowa wszystkie prozdrowotne właściwości, a także będzie soczysty i smaczny.
Sprawdź także, co przygotowało Dino oraz dowiedz się, dlaczego warto jeść banany .