Smakosze.pl Produkty Za tą rybą przepadają za granicą, jest zdrowsza od dorsza. Polacy nic o niej nie wiedzą
Fot. Shutterstock/Collins Unlimted

Za tą rybą przepadają za granicą, jest zdrowsza od dorsza. Polacy nic o niej nie wiedzą

13 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Już nie tylko karp i dorsz. Na rynku dostępna jest o wiele smaczniejsza, zdrowsza i pozbawiona charakterystycznego zapachu ryba. Przygotowana w odpowiedni sposób, będzie świetnym daniem na obiad, które polubi cała rodzina. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaką rybę chodzi, a także poznasz jej zalety i sposób przygotowania.

Ryba nieznana a cenna

O tym, że ryba powinna znaleźć się w diecie każdego z nas, wiadomo nie od dziś. Eksperci z zakresu żywienia zachęcają, aby spożywać jak najwięcej ryb, bo bogate są przede wszystkim w kwasy omega-3, ale też w cenne witaminy i wartości odżywcze. W Polsce największą popularnością cieszy się karp, łosoś lub pstrąg. Wymienione ryby są smaczne, ale nie są aż tak zdrowe, jak łupacz.

Ta nieznana w naszym kraju ryba , jest jedną z popularniejszych w innych krajach Europy. Nasi sąsiedzi doceniają nie tylko smak łupacza, ale też wspomniane prozdrowotne działanie. O tym, dlaczego warto dodać akurat tę rybę do swojego jadłospisu, dowiesz się z dalszej części artykułu.

ry ba.jpg
Fot. Canva/Fudio
Najlepsza zupa na świecie to nie rosół czy pomidorowa. Z ziemniaków i zakwasu zrobisz przepis cud

Dlaczego łupacz jest aż tak zdrowy?

Łupacz jest rybą, która ma ogrom zalet. Zacznijmy jednak od najważniejszej, czyli od kalorii. W 100 gramach łupacza znajduje się tylko 90 kcal, a to naprawdę nie wiele. Co więcej, ryba bogata jest w białko, które jest łatwiejsze w trawieniu niż to pochodzące z wołowiny.

Ryba bogata jest również w witaminy z grup A, D oraz B6, B12. W jej składzie nie zabrakło również cennych minerałów. Są to: magnez, potas, sód i jod. Taki skład gwarantuje, że łupacz może być nazywany jedną z najzdrowszych ryb. Czas więc dowiedzieć się, jak ją przygotować, aby nie straciła cennych właściwości.

Łupacz – jak go przyrządzić?

W kuchni często obowiązuje zasada, że im prościej, tym lepiej. Właśnie tak jest w wypadku łupacza, który smakuje najlepiej tylko z kilkoma składnikami. Rybę można przygotować w dwóch wersjach – niezdrowej i zdrowej. W tej pierwszej wystarczy doprawić ją pieprzem, solą, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Zdecydowanie lepiej postawić na drugą zdrowszą opcję. W tym wypadku łupacza należy przyprawić solą, tymiankiem, skroplić sokiem z cytryny, a następnie upiec. Wtedy zachowa wszystkie prozdrowotne właściwości, a także będzie soczysty i smaczny.

Sprawdź także, co przygotowało Dino oraz dowiedz się, dlaczego warto jeść banany .

pieczony łupacz.jpg
Fot. Canva/martinturzak
Rozdrabniam, doprawiam i upycham po słoikach. Tej konserwy nigdy mało, zrób od razu 10 słojów
Masz kartę Moja Biedronka, to śpiesz do sklepu. W sobotę wyłączą świetną funkcję i będzie za późno
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy