Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca mizeria bez śmietany. Zastąpisz ją kultowym sosem
canva/Ls9907

Zachwycająca mizeria bez śmietany. Zastąpisz ją kultowym sosem

25 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy wiesz, że nie musisz dodawać śmietany do mizerii? Możesz ją zastąpić kultowym sosem. Poznaj przepis na zachwycającą mizerię bez śmietany. Będzie przepyszna i lżejsza dla żołądka. Doskonale uzupełni danie obiadowe zawierające mięso, drób albo rybę.

Mizeria to jeden z polskich klasyków. Jest prosta do zrobienia, więc często podajemy ją do obiadu. Wystarczy tylko pokroić ogórki w cienkie plasterki, doprawić je solą i pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Coraz więcej osób zastępuje śmietanę jogurtem naturalnym, bo ten jest chudszy.

Jednak połączenie ogórków ze śmietaną nie służy każdemu żołądkowi. Niektórzy po zjedzeniu mizerii odczuwają dyskomfort. Jeśli ty też tak masz albo po prostu chcesz spróbować mizerii w nowej wersji, przygotuj ją bez dodatku śmietany, a z pysznym sosem.

Przepis na mizerię bez śmietany

Składniki:

  • 1 długi ogórek lub 2 krótsze

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • pół pęczka koperku

  • sól, pieprz

Przygotowanie mizerii bez śmietany

Ogórek umyj, obierz. Jeśli ma cienką skórkę, możesz go nie obierać. Pokrój go w cienkie plasterki, wsyp do salaterki.

Do słoiczka wlej sok z cytryny i olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także trochę soli i pieprzu. Wstrząśnij słoiczkiem, by składniki dobrze się połączyły.

Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do ogórka, polej sosem. Całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku.

Wskazówka:

Sos czosnkowy warto przygotować nieco wcześniej i po wymieszaniu wstawić go na godzinę do lodówki. Dzięki temu smaki sosu lepiej się przegryzą.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na mizerię po kaszubsku , a także na mizerię z rzodkiewek .

sos czosnkowy
sos czosnkowy

Źródło zdjęcia: canva/vanillaechoes Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy