Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku. Nie ma lepszej letniej surówki

Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku. Nie ma lepszej letniej surówki

Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku
canva/YelenaYemchuk

Mizeria jest wyśmienitą surówką z ogórka, która pasuje do lekkiego obiadu. Wersja kaszubska, w której warzywo łączy się z wyrazistym słodko-kwaśnym sosem będzie przyjemnym urozmaiceniem klasyki. Doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni, gdy szukamy orzeźwienia. Spróbujcie koniecznie.

Mizeria jest prostą i smacznym obiadowym dodatkiem, który zna każdy smakosz. Tradycyjnie przyrządza się ją ze śmietaną, którą niektórzy chętnie zastępują lżejszym nabiałem np. maślanką lub jogurtem naturalnym.

Kaszubska wersja słodko-kwaśna będzie idealna do dań z grilla, ale nie tylko. Smak sosu będzie pasował niemalże do każdego mięsa, a nawet do lekko słodkich warzywnych kotletów czy placków. Jeśli znudziła wam się klasyczna odsłona ogórków — wypróbujcie ją. Przyjemnie was zaskoczy.

Przepis na wyśmienitą mizerię po kaszubsku

Składniki:

  • 5 większych ogórków gruntowych

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • pół szklanki wody

  • 1/4 szklanki octu

  • 1 pęczek koperku

  • pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ogórki gruntowe myjemy. Starannie je obieramy, a następnie kroimy w niezbyt grube plastry. Wrzucamy je do większej miski i solimy. Odstawiamy na kwadrans. Wodę łączymy z cukrem i octem. Całość mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści.

Mieszanką zalewamy ogórki i odstawiamy je na 30 minut. Odlewamy płyn i łączymy ogórki z opłukanym i posiekanym koperkiem. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówka: zamiast cukru można wykorzystać cukier puder. Łatwiej będzie połączyć go z pozostałymi składnikami sosu.

Mizeria po kaszubsku będzie miłym urozmaiceniem obiadu
Mizeria po kaszubsku będzie miłym urozmaiceniem obiadu

Źródło zdjęcia: canva/xxmmxx Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-przepisykulinarne