Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycający patent na wiosenny rosół
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.05.2022 13:54

Zachwycający patent na wiosenny rosół

Jak wyklarować mętny rosół?
canva/ArtCookStudio

Wiosenny rosół drobiowy z groszkiem, marchewką, pietruszką i porem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, delikatna i pełna witamin. Poznaj przepis na prosty, rosół wiosenny z kurczakiem i warzywami, idealny na obiad w upalny dzień.

Wiosenny rosół gotuję głównie z dodatkiem zielonego groszku, marchewki, pietruszki, jednak dodaję czasem również inne warzywa, również te z mrożonki, np. paprykę, brukselkę, fasolkę szparagową. Zupa jest świetnym pomysłem na pyszny obiad i wykorzystanie warzyw, które mamy w lodówce.

Wiosenny rosół ugotuj na przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Możesz wykorzystać również resztę rosołu mięsnego z poprzedniego dnia. Lekka zupa będzie gotowa w niecałą godzinę. Dopraw ją posiekanym koperkiem i natką pietruszki, a zyska rewelacyjny aromat.

Jeśli masz więcej czasu, przygotuj również domowy makaron do rosołu. Makaron przygotujesz naprawdę w prosty sposób, a jest o niebo lepszy od gotowego produktu- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu.

Przepis na wiosenny rosół

Składniki na około 5 porcji:

  • udko z kurczaka

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • szklanka groszku zielonego

  • biała część pora

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku

  • liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

  • makaron nitki

Jak zrobić wiosenny rosół?

Kurczaka umyj, oczyść, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj cebulę i czosnek i zeszklij je na maśle, następnie przełóż do większego garnka, dodaj mięso, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu. Gdy powstaną szumowiny, zdejmij je.

W tym czasie pokrój w kostkę marchewki, pietruszkę, posiekaj por. Na maśle podsmaż por, następnie dodaj resztę przygotowanym warzyw i podsmaż je z liściem laurowym i zielem angielskim, dodaj do zupy.

Gdy mięso i wszystkie warzywa będą miękkie, dodaj do wywaru zielony groszek i oprósz posiekanym koperkiem i natką pietruszki, wymieszaj i podgotuj jeszcze chwilę. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Zielony groszek

Źródło zdjęcia: canva/ MarianVejcik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl