Zachwycająca szarlotka od Magdy Gessler rozkocha w sobie każdego. Znamy cudowną recepturę
Szarlotka jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Ciasto to gości na naszych stołach na tyle często, że warto sięgać po urozmaicenia. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie cudowny kruchy spód i pełne charakteru słodko-kwaśne jabłka z cynamonem. Koniecznie spróbujcie. Słynna restauratorka posypuje spód ciasta bułką tartą. Dzięki temu nie rozmięka on od masy jabłkowej.
Szarlotka kojarzy nam się z domem rodzinnym i babciami, które szarlotki piekły naprawdę często. Wersji tego ciasta istnieje tak wiele, że wybranie najsmaczniejszej nie jest łatwe. Ciekawą opcją jest np. połączenie jabłek z innymi owocami np. ze śliwkami . Dziś jednak skoncentrujemy się na bardziej klasycznej odsłonie z kwaśnymi jabłkami.
Przepis na smaczną szalotkę według Magdy Gessler
Składniki:
-
2 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety
-
200 g zimnego masła
-
2,5 szklanki mąki pszennej
-
3 żółtka
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 szklanka cukru
-
szczypta soli
-
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy, żółtka, sól oraz pół szklanki cukru. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski.
Sprawnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Mniejsza posłuży do przygotowania wierzchu szarlotki , większą przeznaczmy na spód. Oba kawałki ciasta owijamy folią spożywczą.
Większą porcję wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Mniejszą umieszczamy w zamrażalniku i wyjmujemy dopiero, gdy będzie potrzebna. Dzięki temu łatwiej ją bedzie zetrzeć.
Smażenie jabłek i formowanie szarlotki:
Jabłka obieramy, kroimy je w kostkę i umieszczamy w garnku. Dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamon. Owoce dusimy przez mniej więcej kwadrans. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Porcją ciasta z lodówki wylepiamy spód pokrytej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 cm x 28 cm. Wyrównujemy powierzchnię przy pomocy szklanki. Tak przygotowany spód zapiekamy przez 15 minut.
Posypujemy go bułką tartą i wykładamy jabłka. Wierzch pokrywamy startym na tarce o dużych oczkach ciastem wyjętym z zamrażalnika. Szarlotkę pieczemy przez 40 minut. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy niezawodny patent, zapomnij o oleju
-
Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad
-
Kiedy warto dodać do zupy pomidorowej sodę oczyszczoną? Dodatek może uratować jej smak
Źródło: obzarciuch, smaker