Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca szarlotka od Magdy Gessler rozkocha w sobie każdego. Znamy cudowną recepturę
canva/nndanko; Pawel Wodzynski/East News

Zachwycająca szarlotka od Magdy Gessler rozkocha w sobie każdego. Znamy cudowną recepturę

16 marca 2022

Szarlotka jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Ciasto to gości na naszych stołach na tyle często, że warto sięgać po urozmaicenia. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie cudowny kruchy spód i pełne charakteru słodko-kwaśne jabłka z cynamonem. Koniecznie spróbujcie. Słynna restauratorka posypuje spód ciasta bułką tartą. Dzięki temu nie rozmięka on od masy jabłkowej.

Szarlotka kojarzy nam się z domem rodzinnym i babciami, które szarlotki piekły naprawdę często. Wersji tego ciasta istnieje tak wiele, że wybranie najsmaczniejszej nie jest łatwe. Ciekawą opcją jest np. połączenie jabłek z innymi owocami np. ze śliwkami . Dziś jednak skoncentrujemy się na bardziej klasycznej odsłonie z kwaśnymi jabłkami.

Przepis na smaczną szalotkę według Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety

  • 200 g zimnego masła

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 szklanka cukru

  • szczypta soli

  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy, żółtka, sól oraz pół szklanki cukru. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski.

Sprawnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Mniejsza posłuży do przygotowania wierzchu szarlotki , większą przeznaczmy na spód. Oba kawałki ciasta owijamy folią spożywczą.

Większą porcję wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Mniejszą umieszczamy w zamrażalniku i wyjmujemy dopiero, gdy będzie potrzebna. Dzięki temu łatwiej ją bedzie zetrzeć.

Smażenie jabłek i formowanie szarlotki:

Jabłka obieramy, kroimy je w kostkę i umieszczamy w garnku. Dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamon. Owoce dusimy przez mniej więcej kwadrans. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Porcją ciasta z lodówki wylepiamy spód pokrytej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 cm x 28 cm. Wyrównujemy powierzchnię przy pomocy szklanki. Tak przygotowany spód zapiekamy przez 15 minut.

Posypujemy go bułką tartą i wykładamy jabłka. Wierzch pokrywamy startym na tarce o dużych oczkach ciastem wyjętym z zamrażalnika. Szarlotkę pieczemy przez 40 minut. Smacznego.

Pełna jabłek szarlotka jest pyszna
Pełna jabłek szarlotka jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch, smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy