Bajecznie pyszna szarlotka ze śliwkami
Szarlotka to chyba najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. A próbowaliście kiedyś dodać do niej też inne owoce? Spróbujcie bajecznie pysznej szarlotki ze śliwkami, a przekonacie się, że warto. Jabłka i śliwki naprawdę świetnie się komponują i dopełniają.
Klasyczna szarlotka pieczona jest na kruchym cieście. To ciasto uwielbia dodatek owoców. A my kochamy połączenie kruchości i soczystości. Tradycyjnej szarlotce brakuje trochę koloru, dlatego postanowiliśmy wzbogacić ją o śliwki. Koniecznie musicie przetestować to połączenie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na bajecznie pyszną szarlotkę ze śliwkami
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
na masę:
1 kg jabłek
75 dag śliwek
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
na kruszonkę:
150 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
4-5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie szarlotki ze śliwkami
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki masła, całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Umieść w garnku, dodaj 2 łyżki cukru, praż, aż zaczną się rozpadać i odparuje nadmiar płynu.
Śliwki umyj, osusz, wydryluj. Umieść w garnku, dodaj pozostały cukier, duś, aż zaczną się rozpadać i odparuje większość płynu. Jabłka wymieszaj ze śliwkami i mąką ziemniaczaną, wystudź.
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 200 st. C.
W tym czasie z podanych składników przygotuj kruszonkę. Na podpieczony, kruchy spód wyłóż owoce, posyp je kruszonką. Szarlotkę piecz ok. 45 minut w 180 st. C.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy