Smakosze.pl
szarlotka ze śliwkami

canva/voltan1

Bajecznie pyszna szarlotka ze śliwkami

25 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szarlotka to chyba najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. A próbowaliście kiedyś dodać do niej też inne owoce? Spróbujcie bajecznie pysznej szarlotki ze śliwkami, a przekonacie się, że warto. Jabłka i śliwki naprawdę świetnie się komponują i dopełniają.

Klasyczna szarlotka pieczona jest na kruchym cieście. To ciasto uwielbia dodatek owoców. A my kochamy połączenie kruchości i soczystości. Tradycyjnej szarlotce brakuje trochę koloru, dlatego postanowiliśmy wzbogacić ją o śliwki. Koniecznie musicie przetestować to połączenie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bajecznie pyszną szarlotkę ze śliwkami

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 120 g masła

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki cukru pudru

na masę:

  • 1 kg jabłek

  • 75 dag śliwek

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

na kruszonkę:

  • 150 g masła

  • 1 szklanka mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych

Pasta z makreli

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie szarlotki ze śliwkami

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki masła, całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Umieść w garnku, dodaj 2 łyżki cukru, praż, aż zaczną się rozpadać i odparuje nadmiar płynu.

Śliwki umyj, osusz, wydryluj. Umieść w garnku, dodaj pozostały cukier, duś, aż zaczną się rozpadać i odparuje większość płynu. Jabłka wymieszaj ze śliwkami i mąką ziemniaczaną, wystudź.

Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 200 st. C.

W tym czasie z podanych składników przygotuj kruszonkę. Na podpieczony, kruchy spód wyłóż owoce, posyp je kruszonką. Szarlotkę piecz ok. 45 minut w 180 st. C.

śliwki

śliwki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >