Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato
canva/Rimma_Bondarenko; TRICOLORS/East News

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

26 maja 2022

Zupa pomidorowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Karol Okrasa stawia na przepis wykorzystujący zapiekane warzywa, w tym także świeże pomidory malinowe. Spróbujecie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszych stołach w dzień po podaniu rosołu . Nierzadko przyrządzamy ją, korzystając z koncentratu czy soku. Karol Okrasa namawia, by wykorzystać świeże warzywo i zapiec je z pozostałymi roślinnymi składnikami przed dodaniem do bulionu. Dzięki temu zabiegowi danie będzie niezwykle aromatyczne. Skusicie się?

Przepis na pyszną zupę pomidorową według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 1 kg pomidorów malinowych

  • 1 średnia cebula

  • 1 czubata łyżka miodu

  • 2 spore marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka liści świeżej bazylii

  • sok z połowy cytryny

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pomidory myjemy i kroimy je w ćwiartki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w plastry. Czosnek oraz cebulę pozbawiamy łupiny i przekrawamy na mniejsze kawałki.

Wszystkie warzywa przenosimy do naczynia żaroodpornego, a następnie polewamy je mieszanką miodu oraz oliwy. Pieczemy przez 30 minut. Dodajemy je do bulionu i blendujemy na gładki krem.

Zupę zagotowujemy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Podajemy z domowym makaronem , ryżem lub świeżo ugotowaną ciecierzycą. Smacznego.

Wskazówka:

Warto zastąpić miód syropem klonowym. Też nada słodyczy, a jego wartości odżywcze nie będą niwelowane przez wysoką temperaturę , tak jak ma to miejsce w przypadku pszczelego produktu. Zupa przyrządzona bez miodu będzie odpowiednia dla wegan.

Zupa pomidorowa z pieczonych warzyw jest wyśmienita
Zupa pomidorowa z pieczonych warzyw jest wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy