Zachwycające gołąbki z ziemniaczanym farszem według przepisu siostry Anastazji
Pomysł na bezmięsny, rodzinny obiad? Poznaj prosty przepis siostry Anastazji na gołąbki z farszem z ziemniaków i cebulki. Gołąbki przygotujesz w prosty sposób, a danie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź, jak zrobić zachwycające gołąbki z ziemniaczanym farszem.
Gołąbki nie muszą być wyłącznie z mięsnym farszem z dodatkiem ryżu lub kaszy. Danie przygotujesz również z totalnie innym nadzieniem- z ziemniakami i cebulką zeszkloną na maśle. Jarskie gołąbki będą smakować najlepiej, kiedy ugotujesz je w domowym, aromatycznym bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
Robienie gołąbków często kojarzy nam się z długim gotowaniem kapusty i przygotowywaniem farszu. Kapustę sparzysz błyskawicznie aż na trzy różne sposoby, dzięki którym liście będą gotowe w kilka minut- w tym artykule dowiesz się, jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki.
Gołąbki przepisu siostry Anastazji z jarskim nadzieniem podaj z sosem pomidorowym, będą tak smaczne, że błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i wizytę gości.
Przepis na gołąbki z ziemniaczanym farszem
Składniki:
sparzone liście kapusty
1 kg ziemniaków
łyżeczka soli, pieprz
2 cebule
łyżka masła
Dodatkowo:
700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
Jak zrobić gołąbki z ziemniaczanym farszem według siostry Anastazji?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odsącz z wody i przełóż do miski. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj do masy ziemniaczanej. Całość dopraw solą i pieprzem.
Farsz układaj na sparzonych wcześniej liściach kapusty, zawiń. Gołąbki układaj w garnku z grubym dnem. Zagotuj bulion i wymieszaj go z koncentratem, następnie wlej do gołąbków i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ snowflock Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem
Źródło: ampnewsy.gotujmy