Zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Alternatywa dla tych w oleju i śmietanie
Szukacie alternatywy dla śledzi w oleju i śmietanie? Wypróbujcie przepis na zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Są doskonale zbalansowane, bo łączą w sobie smak słony, słodki i pikantny. Takie śledzie świetnie sprawdzą się jako przekąska lub zimna przystawka.
Śledzie to bardzo popularne, a zarazem niezwykle zdrowe ryby. Należą bowiem do tłustych ryb morskich, które są bogate w cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Najbardziej wszechstronne w użyciu są śledzie solone, a w zasadzie filety śledziowe. Po ich wymoczeniu i usunięciu z nich części soli, można je łączyć z przeróżnymi dodatkami. My zestawiliśmy je z pikantnym imbirem i słodkim miodem. Efekt jest rewelacyjny.
Zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Alternatywa dla tych w oleju i śmietanie
Składniki:
-
4 solone filety śledziowe
-
2 cebule
-
2-3 cm świeżego imbiru
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki płynnego miodu
-
sok i skórka z połowy cytryny
-
1 łyżeczka curry
-
ok. 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Przygotowanie śledzi
Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, mocz 2-3 godziny. W międzyczasie wymień 1-2 razy wodę. Śledzie osącz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki.
Cebule obierz, pokrój w piórka. Imbir obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
Czosnek rozetrzyj z sosem sojowym, miodem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz z imbirem. Dodaj olej, całość wymieszaj.
Śledzie wkładaj do słoika, przekładając je pokrojoną cebulą. Całość zalej przygotowanym sosem. Słoik zakręć, wstrząśnij nim, by sos dotarł do wszystkich kawałków śledzi.
Słoik ze śledziami wstaw do lodówki na co najmniej dobę. W tym czasie składniki marynaty dobrze przegryzą się ze śledziem.
Po więcej inspiracji na pyszne śledzie zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na delikatne śledzie w śmietanie , a także na tatar ze śledzia .
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
-
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: beszamel.se