Jak zrobić tatar ze śledzia?
Dobry tatar powinien znaleźć się na każdej imprezie, jednak nie zawsze musi być wykonany z wołowiny. Pyszna wersja tego dania, na bazie śledzia z ostrymi papryczkami jalapeño, idealnie wkomponuje się do innych przekąsek i napojów podczas upojnego wieczoru. Niżej pokazujemy krok po kroku jak zabrać się za wykonanie tatara ze śledzia.
Tatar ze śledzia jest pyszną rybną wersją klasycznej i popularnej potrawy, która często wybierana jest przez największych mięsożerców. Poniższy przepis umożliwia przyrządzenie przekąski, która intensywnością smaku nie odbiega od oryginału.
Odpowiada za to obecność ostrej papryczki jalapeño, marynowanej w octowej zalewie z czosnkiem i przyprawami. Tatar ze śledzia podaje się standardowo, ze świeżym chlebem oraz świeżo siekanymi ziołami.
Przepis na tatara ze śledzia
Składniki:
4 filety śledziowe
3 łyżki marynowanych podgrzybków
2 łyżki marynowanej papryczki jalapeño
2 łyżeczki siekanej pietruszki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
pieprz czarny
olej lniany
szczypiorek
Zacznij od wyłowienia filetów i opłukaniu z soli. Posiekaj je w bardzo drobną kostkę, choć nie tak małą, jak do tatara z wołowiny. Wrzuć rybę do miski, skrop ją z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Pietruszkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. Razem z nią posiekaj również marynowane podgrzybki, marynowaną papryczkę jalapeño, szczypiorek oraz cebulkę.
Do ryby wrzuć posiekane składniki, dodaj świeżo mielony czarny pieprz, musztardę, cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Filiżanki posmaruj olejem lnianym, napełnij je tatarem i wyłóż na talerze. Podawaj z chlebem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasycznego tatara z niecodziennym dodatkiem. Ten tekst wyjawia przepis na tradycyjny sos tatarski.
Źródło zdjęcia: canva/Angelafoto, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku