Zachwycające w każdym kęsie jajka marynowane w burakach. Nikt im się nie oprze
Poznajcie przepis na jajka marynowane w burakach. Są zachwycające w każdym kęsie, pięknie też prezentują się na talerzu. W święta z pewnością nikt im się nie oprze, bo trudno o bardziej niezwykłą potrawę. I co ważne, przygotowanie tych jajek jest bardzo proste.
Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez potraw z jaj. Zwykle pojawiają się na nim jajka z majonezem, przeróżnymi pastami i faszerowane. Jajka są też dodawane do żurku czy sałatki jarzynowej.
Jeśli jednak szukacie niepowtarzalnej receptury na potrawę z jajek, bardzo dobrze trafiliście. Jesteśmy przekonani, że w mało którym domu znane są jajka marynowane w burakach. A przyznacie sami, że wyglądają bardzo zachęcająco, a jeszcze lepiej smakują.
Zachwycające jajka marynowane w burakach
Składniki:
-
4 jajka
-
1/2 l wody
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżeczka soli
-
2 ziarnka ziela angielskiego
-
2 listki laurowe
-
3-4 ziarna pieprzu
-
1 burak
-
100 ml octu jabłkowego
na farsz:
-
żółtka ugotowanych jaj
-
pół awokado
-
1 łyżeczka majonezu
-
4 łyżeczki chrzanu
-
sól, pieprz
-
rzeżucha
Przygotowanie jajek marynowanych w burakach
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą, zielem, listkami, pieprzem i pokrojonym w plastry burakiem. Gotuj 5 minut.
Po tym czasie wyjmij kawałki buraka, a zalewę przestudź. Dodaj do niej ocet, wymieszaj, włóż ugotowane jajka. Pozostaw je na 4 godziny.
Jajka wyjmij z buraczanej zalewy, osącz. Każde przekrój wzdłuż na połowę, ostrożnie wyjmij z nich żółtka.
Żółtka, awokado, chrzan i majonez zblenduj na gładką pastę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Pastę nałóż łyżeczką lub wyciśnij ozdobnie szprycką do połówek białek. Ułóż je na półmisku, posyp rzeżuchą.
Na naszej stronie znajdziesz także przepis na jajka z sosem tatarskim , a także na jajka faszerowane pieczarkami .
Źródło zdjęcia: canva/Jonmalibo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
-
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
-
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: madameedith