Smakosze.pl Przepisy Zachwycające w każdym kęsie jajka marynowane w burakach. Nikt im się nie oprze
canva/happylark

Zachwycające w każdym kęsie jajka marynowane w burakach. Nikt im się nie oprze

7 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na jajka marynowane w burakach. Są zachwycające w każdym kęsie, pięknie też prezentują się na talerzu. W święta z pewnością nikt im się nie oprze, bo trudno o bardziej niezwykłą potrawę. I co ważne, przygotowanie tych jajek jest bardzo proste.

Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez potraw z jaj. Zwykle pojawiają się na nim jajka z majonezem, przeróżnymi pastami i faszerowane. Jajka są też dodawane do żurku czy sałatki jarzynowej.

Jeśli jednak szukacie niepowtarzalnej receptury na potrawę z jajek, bardzo dobrze trafiliście. Jesteśmy przekonani, że w mało którym domu znane są jajka marynowane w burakach. A przyznacie sami, że wyglądają bardzo zachęcająco, a jeszcze lepiej smakują.

Zachwycające jajka marynowane w burakach

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1/2 l wody

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 ziarnka ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna pieprzu

  • 1 burak

  • 100 ml octu jabłkowego

na farsz:

  • żółtka ugotowanych jaj

  • pół awokado

  • 1 łyżeczka majonezu

  • 4 łyżeczki chrzanu

  • sól, pieprz

  • rzeżucha

Przygotowanie jajek marynowanych w burakach

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą, zielem, listkami, pieprzem i pokrojonym w plastry burakiem. Gotuj 5 minut.

Po tym czasie wyjmij kawałki buraka, a zalewę przestudź. Dodaj do niej ocet, wymieszaj, włóż ugotowane jajka. Pozostaw je na 4 godziny.

Jajka wyjmij z buraczanej zalewy, osącz. Każde przekrój wzdłuż na połowę, ostrożnie wyjmij z nich żółtka.

Żółtka, awokado, chrzan i majonez zblenduj na gładką pastę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Pastę nałóż łyżeczką lub wyciśnij ozdobnie szprycką do połówek białek. Ułóż je na półmisku, posyp rzeżuchą.

Na naszej stronie znajdziesz także przepis na jajka z sosem tatarskim , a także na jajka faszerowane pieczarkami .

burak
burak

Źródło zdjęcia: canva/Jonmalibo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: madameedith

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy