Zachwycający domek z piernika krok po kroku
Domek z piernika jest doskonałym urozmaiceniem świątecznego stołu - widać w nim bowiem kunszt i włożoną pracę. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników przepięknym jadalnym domem, niżej zdradzamy krok po kroku, jak go wykonać. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że bez problemu można z niego zrobić również pierniczki czy ozdoby na choinkę.
Domek z piernika to dość skomplikowane przedsięwzięcie, więc warto zarezerwować sobie na jego przygotowanie trochę wolnego czasu. Szczególnie dużym podziwem będą darzyły go z pewnością dzieci, które mimo wszystko długo nie wytrzymają i w końcu zaczną go jeść.
Przepis na domek z piernika
Składniki:
-
szklanka miodu
-
szklanka brązowego cukru
-
pół kostki masła
-
600 g mąki pszennej
-
1 opakowanie przyprawy do piernika
-
1 łyżka kakao
-
2 łyżki proszku do pieczenia
-
1 jajko
-
1 białko
-
szklanka cukru pudru
Zacznij od wymieszania miodu, brązowego cukru i masła w garnku. Postaw go na gazie i podgrzewaj, aż składniki połączą się. Odstaw je do ostygnięcia. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i kakao, sodę rozpuść w 2 łyżkach wody i wlej do mąki.
Jajko wbij do ostudzonego miodu, wymieszaj i połącz z mąką. Wyrób ciasto przez chwilę, aż stanie się jednolite. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na dwanaście godzin. Z kartonu wytnij 4 prostokąty o wymiarach 16 x 14 cm. W dwóch z nich zetnij dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5 cm. Z kartonu wytnij również 2 prostokąty o wymiarach 12 x 5 cm.
Na dwóch blachach ułóż pergamin do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, zagnieć ponownie i rozwałkuj. Połóż połowę na blaszce i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wytnij z ciasta wszystkie szablony. Z drugiej połowy dotnij szablony, które nie zmieściły się na pierwszej, oraz podłogę domku.
Białko ubij na sztywną pianę i dodawaj do niego powoli cukier puder. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem. Lukrem przyklej ściany do podłogi, a po chwili dokleić dach. Domek udekoruj resztą lukru, żelkami, cukierkami, ciastkami i innymi ozdobami. Na końcu posyp go cukrem pudrem.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować przepyszne, świąteczne ciasto bez pieczenia - szybki i tani przepis. Ten tekst wyjawia, jak robić tradycyjną chałkę z kruszonką.
Źródło: canva/jenifoto, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poradnikzdrowie, zdrowie.tvn Zapraszamy na nasz Instagram