Przepyszne, świąteczne ciasto bez pieczenia - szybki i tani przepis
Świąteczny czas pełen jest obowiązków i zajęć, które pochłaniają mnóstwo czasu - przygotowanie wszystkich potraw i ciast wymaga dużego poświęcenia. Jeśli chcesz podać jeszcze jeden deser, lecz nie masz jak go upiec, prezentujemy poniżej przepis na świąteczny przysmak niewymagający pieczenia. Ciasto łączy w sobie masę korówkową, ser twarogowy, powidła śliwkowe i herbatniki co czyni je wyjątkowym przysmakiem.
Ciasto bez pieczenia to prawdziwe zbawienie dla osób, które nie chcą zapełniać swój grafik czasochłonnym mieszaniem masy, a następnie czekaniem, aż będzie można wyjąć wypiek z piekarnika. Na kanale Przepisy Joli na YouTube zaprezentowany został przepis na pyszną słodkość, która jest do zrobienia bez pieczenia.
Poza wymienionymi wyżej składnikami do całości dodaje się dużą ilość cynamonu, który nadaje ciastu przyjemnego korzennego aromatu. Dużą rolę odgrywa również gorzkie kakao, które wzmacnia inne smaki, a także barwi ciasto na piękny, lekko brązowy kolor.
Przepis na świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki:
200 g herbatników kakaowych
1,5 l śmietany 36%
700 g twarogu
175 g cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
310 g powideł śliwkowych
500 g masy krówkowej
migdały w płatkach
Twaróg zmiel w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Zagotuj wodę i zalej nią żelatynę. Dokładnie ją wymieszaj i odstaw na bok. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, a na jego dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
Następnie przejdź do ubicia śmietany. Wlej ją do miski i zacznij miksować na średnich obrotach. Gdy śmietana zacznie zwiększać swoją objętość, stopniowo dosypuj do niej cukier puder. Po cukrze połącz śmietanę z ostudzoną żelatyną. Podziel krem na 3 części. Jedną połącz z kakao, a drugą z cynamonem.
Na herbatnikach rozsmaruj masę kakaową i wyrównaj szpatułką. Połóż na niej kolejną porcję ciasteczek, posmaruj ją powidłami śliwkowymi, a na nie wyłóż masę cynamonową. Korzenny krem przykryj 3 warstwą herbatników, które trzeba pokryć masą śmietaną bez dodatków. Połóż ostatnią warstwę herbatników, wylej na nią masę krówkową i ozdób ją prażonymi płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na 3 godziny. Podawaj schłodzone.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami. Ten tekst wyjawia prosty przepis na owocowe ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisyjoli.com