Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia

screen z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube

Przepyszne, świąteczne ciasto bez pieczenia - szybki i tani przepis

14 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Świąteczny czas pełen jest obowiązków i zajęć, które pochłaniają mnóstwo czasu - przygotowanie wszystkich potraw i ciast wymaga dużego poświęcenia. Jeśli chcesz podać jeszcze jeden deser, lecz nie masz jak go upiec, prezentujemy poniżej przepis na świąteczny przysmak niewymagający pieczenia. Ciasto łączy w sobie masę korówkową, ser twarogowy, powidła śliwkowe i herbatniki co czyni je wyjątkowym przysmakiem.

Ciasto bez pieczenia to prawdziwe zbawienie dla osób, które nie chcą zapełniać swój grafik czasochłonnym mieszaniem masy, a następnie czekaniem, aż będzie można wyjąć wypiek z piekarnika. Na kanale Przepisy Joli na YouTube zaprezentowany został przepis na pyszną słodkość, która jest do zrobienia bez pieczenia.

Barszcz czerwony na talerzu

Jak dobrze doprawić świąteczny barszcz czerwony?

CZYTAJ DALEJ

Poza wymienionymi wyżej składnikami do całości dodaje się dużą ilość cynamonu, który nadaje ciastu przyjemnego korzennego aromatu. Dużą rolę odgrywa również gorzkie kakao, które wzmacnia inne smaki, a także barwi ciasto na piękny, lekko brązowy kolor.

Przepis na świąteczne ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 200 g herbatników kakaowych

  • 1,5 l śmietany 36%

  • 700 g twarogu

  • 175 g cukru pudru

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżka cynamonu

  • 2 łyżki żelatyny

  • 1/4 szklanki wody

  • 310 g powideł śliwkowych

  • 500 g masy krówkowej

  • migdały w płatkach

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Zagotuj wodę i zalej nią żelatynę. Dokładnie ją wymieszaj i odstaw na bok. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, a na jego dnie ułóż jedną warstwę herbatników.

Następnie przejdź do ubicia śmietany. Wlej ją do miski i zacznij miksować na średnich obrotach. Gdy śmietana zacznie zwiększać swoją objętość, stopniowo dosypuj do niej cukier puder. Po cukrze połącz śmietanę z ostudzoną żelatyną. Podziel krem na 3 części. Jedną połącz z kakao, a drugą z cynamonem.

Na herbatnikach rozsmaruj masę kakaową i wyrównaj szpatułką. Połóż na niej kolejną porcję ciasteczek, posmaruj ją powidłami śliwkowymi, a na nie wyłóż masę cynamonową. Korzenny krem przykryj 3 warstwą herbatników, które trzeba pokryć masą śmietaną bez dodatków. Połóż ostatnią warstwę herbatników, wylej na nią masę krówkową i ozdób ją prażonymi płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na 3 godziny. Podawaj schłodzone.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami. Ten tekst wyjawia prosty przepis na owocowe ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone.

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >