Smakosze.pl Przepisy Zachwycający przepis na gołąbki z 1914 roku. Łatwy, szybki i tani obiad
canva/pierwszy

Zachwycający przepis na gołąbki z 1914 roku. Łatwy, szybki i tani obiad

5 marca 2022

Gołąbki skuszą każdego smakosza. Kiedyś potrawa ta przyrządzana bez mięsa. Przepis z 1914 roku wskazuje, że w kapuściane liście zawijało się aromatyczne grzyby wymieszane z ryżem i tak przyrządzone roladki podawało się z sosami. Koniecznie spróbujcie tego dania — będzie miłą odmianą od mięsnego rarytasu.

Sposobów na gołąbki jest wiele. Niektórzy kapustę faszerują jedynie mięsem , podczas gdy inni nie wyobrażają sobie, by w farszu , zabraknąć mogło ryżu. Bezmięsna receptura z 1914 roku ujawnia jeszcze inny, pyszny dodatek wykorzystywany do przyrządzenia tej potrawy — grzyby. Sprawdźcie jak zrobić taką wersję klasycznego dania kuchni polskiej.

Przepis na wyśmienite gołąbki z 1914 roku

Składniki:

  • 1 główka kapusty średniej wielkości

  • 200 g ryżu

  • 2 łyżki masła

  • 6 suszonych grzybów

  • śmietana 18% (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wraz z grzybami i masłem, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Podgotowane grzyby kroimy w kostkę, a farsz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.

Z kapusty wycinamy głąb i umieszczamy ją w dużym garnku. Warzywo zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Następnie obracamy je i gotujemy przez kolejne 10 minut. Główkę studzimy i delikatnie zdejmujemy z niej liście.

Każdy liść wypełniamy farszem grzybowo-ryżowym i zawijamy. Tak przygotowane gołąbki obwiązujemy sznurkiem i przenosimy je do garnka. Zalewamy je wodą.

Danie dusimy na małym ogniu do dwóch godzin. Gotowanie kończymy, gdy gołąbki będą miękkie. W międzyczasie możemy je podlać śmietaną. Podajemy z sosem koperkowym lub ogórkowym.

Wskazówka: zastępując masło oliwą z oliwek, przyrządzimy równie smaczne, a znacznie zdrowsze gołąbki. Jeżeli dodatkowo zrezygnujemy ze śmietany, danie będzie wegańskie.

Gołąbki można podać z sosem pomidorowym
Gołąbki można podać z sosem pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pularda

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy