Żaden kefir i maślanka. Najlepsze racuchy wychodzą na tym składniku
Lubisz racuchy? Koniecznie sięgnij po ten przepis. Jednak nie użyjesz tu ani kefiru, ani maślanki. Wykorzystasz inny wartościowy składnik. Wyjdą racuchy, że palce lizać.
Racuchy najlepsze dzięki temu składnikowi
Racuchy można jeść na okrągło. Wiedzą o tym miłośnicy tego pysznego dania . Wyróżnia się ona smakiem, ale też puszystością i delikatnością. Jedno jest pewne racuchom trudno się oprzeć. Zwykle dodaje się do ciasta na racuchy kefir i maślankę.
Jednak w przepisie , który chcę polecić, wykorzystuje się zupełnie inny produkt. Mowa o skyrze, czyli wysokobiałkowym jogurcie naturalnym . Dzięki niemu racuchy są wartościowe i puszyste. Z dodatkiem jabłka smakują, że palce lizać. Poniżej znajdziesz przepis na to pyszne danie .
Jak zrobić racuchy na skyrze?
Składniki:
- 150 g skyru naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- 1 jabłko
Przygotowanie dania zacznij od wbicia do miski jajka, dodaj skyr i wsyp mąkę. Dodaj jeszcze proszek do pieczenia i cukier . Dokładnie połącz wszystkie składniki. Powinna powstać jednolita masa.
Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj jabłko do masy jogurtowej i wmieszaj. Racuchy smaż na patelni posmarowanej olejem. Danie powinno uzyskać rumiany kolor.
Racuchy pełne smaku
Racuchy na skyrze są bardzo proste w przygotowaniu. Masa jogurtowa jest wartościowa i wysokobiałkowa . Dzięki temu takie racuchy mogą jeść osoby, które są na diecie . Warto też pamiętać, by podczas smażenia kilka razy przewracać racuchy. Wówczas najlepiej się usmażą.
Dzięki temu przepisowi racuchy wychodzą pyszne, puszyste i pełne cennych wartości odżywczych. Takie danie zrobisz szybko i w prosty sposób. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w kuchni . Pisaliśmy o nowym jurorze, który pojawi się w Masterchefie obok Magdy Gessler. Ujawniliśmy zasadę dzięki, której rosół wychodzi idealnie.
Źródło: zdrowyprzepis.eu