Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Rosół gotuję według zasady 2:3. Zawsze wychodzi idealny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.08.2024 13:22

Rosół gotuję według zasady 2:3. Zawsze wychodzi idealny

rosół
Fot. Canva/gbh007

Rosół jest jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie rodzimej kuchni. Aromatyczny, treściwy wywar z mięsa i warzyw to jedna z ulubionych potraw Polaków. Niestety nie zawsze smakuje on tak, jakbyśmy tego chcieli.

Od lat stosuję metodę 2:3, dzięki której mam pewność, że rosół będzie klarowny, a mięso i warzywa oddadzą cały smak. Danie za każdym razem wychodzi rewelacyjnie.

Rosół król zup

Polska kuchnia słynie z wielu dań. Jednak szczególne miejsce zajmują w niej zupy. Jest ich wiele i każda jest smaczna, tą najlepszą i najpopularniejszą zarazem jest rosół. Pomimo popularności nie każdy wie, jak odpowiednio ja przygotować. 

Cały sekret tkwi w tym, ile mięsa do rosołu użyjesz. Odpowiednie proporcje zagwarantują, że zupa wyjdzie doskonała. Przeczytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić wyśmienity rosół. 

skąłdniki na rosół.jpg
Fot. Canva/Darya Arnautova
Zrywam i dodaję do konfitury z jeżyn. Zajadamy się nią przez całą zimę

Ile mięsa do rosołu?

Wszystkim kucharkom i kucharzom wydaje się, że smak rosołu zależy przede wszystkim od użytych składników. Po części jest to prawda, jednak najwięcej zależy od proporcji. Dotyczy to w szczególności mięsa, dlatego należy stosować zasada 2:3.

Polega ona na tym, że na każde 2 kilogramy mięsa potrzebujemy 3 litry wody. Tylko takie proporcje pozwalają na ugotowanie smacznej i odpowiednio aromatycznej zupy. Stosuję tę zasadę od wielu lat i rosół za każdym razem wychodzi idealnie.

Nie zapomnij także o tym

Pamiętaj również, że oprócz odpowiednio dobranych proporcji mięsa, należy stosować również inne zasady. Na przykład tę dotyczącą dodania warzyw. Niektórzy do garnka wkładają je na początku gotowania, a inni na koniec. Który sposób jest właściwy? Okazuje się, że należy dodać je po wstępnym obgotowaniu mięsa i zebraniu szumowin, czyli po około 40-60 minutach od zagotowania. 

Pamiętaj także, aby mięso przed gotowaniem dokładnie umyć w zimnej wodzie. W dodatku pamiętaj, że powinno się je gotować od 60 do 90 minut, wtedy zupa wyjdzie idealna. Stosuj wszystkie powyższe wskazówki, a niedzielny rosół wyjdzie doskonały. Rodzina na pewno zauważy różnicę i nie będą mogli wyjść z podziwu. Sprawdź, jak przygotować doskonałe konfitury z jeżyn oraz dowiedz się, o czym opowiedziała kasjerka z Biedronki

ro sół.jpg
Fot. Canva/macniak