Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na to ciasto przywiozłem z Podlasia. Marcinek jest hitem w moim domu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.08.2024 18:54

Przepis na to ciasto przywiozłem z Podlasia. Marcinek jest hitem w moim domu

ciasto Marcinek
Fot. YouTube/@Kuchnia cerkiew.pl

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić dzisiaj? Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj doskonały deser z Podlasia. Jego smak podpasuje twoim bliskim, a dzięki dokładnej instrukcji słodka przekąska uda się za każdym razem. Żadne ciasto nie pobije tego smaku. 

Zaskakujące ciasto

Każdy region w Polsce słynie ze swoich unikalnych dań i przysmaków. Bardzo często receptury na nie mają po kilkadziesiąt lat, a nawet wieków. Z dobrej i wiekowej kuchni słynie również Podlasie. Właśnie z tych okolic, a dokładnie z Hajnówki pochodzi ciasto Marcinek. 

W 2018 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych. Zostało docenione nie tylko ze względu na smak, czy tradycyjność, ale też ze względu na ponad siedemdziesięcioletnią tradycję. Dlatego poznaj przepis i spróbuj zrobić je we własnym domu. Wykonanie nie należy do najprostszych, ale z tym przepisem na pewno się uda. 

ciasto marcinek.jpg
Fot. Kuchnia cerkiew.pl

Smak dzięki składnikom

Tradycyjny deser składa się z cienkich placków, które są przełożone masą śmietankową. Do ich przygotowanie potrzebujesz paru składników, a te nie są drogie. W dodatku większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Pamiętaj, aby nie pomijać żadnego składnika. Zdjęcie umieszczone w artykule pochodzą z kanału Kuchnia Cerkiew.pl, który znajdziesz na YouTubie. 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 8 łyżeczek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 525 g śmietany 18%
  • ½ łyżeczki sody
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 l śmietany 36%
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • 200 g herbatników 

Przepis na ciasto marcinek

Do miski włóż masło i wsyp dwie łyżki cukry pudru, opakowanie cukru waniliowego, szczyptę soli. Za pomocą miksera utrzyj składniki, a w trakcie dodaj jajko. Do szklanki włóż 125 g śmietany 18% i wsyp do niej sodę oczyszczoną. Wymieszaj oba składniki i pozostaw do wyrośnięcia. 

Do połączonych w misce składników dodaj śmietanę. Mikser ustaw na małe obroty i połącz składniki w jednolitą masę. Wsyp mąkę i kontynuuj mieszanie. Ciasto przełóż na stolnicę i zagnieć je na gładkie ciasto. 

Podziel je na czternaście równych części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki i okrągły placek. Ułóż je osobno na papierze do pieczenia. Placki piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 8 minut. 

Do miski wlej litr śmietany 36%, dodaj 400 gramów śmietany 18%. Wsyp 6 łyżek cukru pudru i wlej sok z cytryny. Mikserem ubij składniki na gęsty krem. Na wystudzony placek wyłóż krem i równo go rozprowadź. Czynność powtarzaj, do momentu wykończenia oba składników. Na koniec wierzch ciasta oraz boki posmaruj kremem. Obsyp je pokruszonymi na drobny pył herbatnikami. Ciasto schowaj do lodówki na całą noc, a na drugi dzień krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jakiego oleju nie używać oraz poznaj nową ofertę Lidla. 

przekładanie ciasta
Fot. Kuchnia cerkiew.pl