Smakosze.pl Przepisy Żaden makaron i pierogi. Na święta podam rosół z tymi dodatkami
Fot. Canva/ArtCookStudio

Żaden makaron i pierogi. Na święta podam rosół z tymi dodatkami

18 marca 2025

Chcesz podać rosół na świąteczny obiad? Skorzystaj z naszego przepisu. Dzięki wyśmienitym dodatkom lubiana zupa zyska nieco inny smak. Zostanie on doceniony przy wielkanocnym stole.

Rosół z pieczarkami i pulpecikami na Wielkanoc

Lubisz rosół i chcesz go podać na Wielkanoc? Skorzystaj z tej receptury. Dzięki niej ugotujesz rosół z pieczarkami i delikatnymi pulpecikami. Król zup zyska lekko pieczarkowy smak, a pulpeciki z mięsa gotowanego rozpłyną się w ustach.

Taki rosół jest w sam raz na Wielkanoc. Pyszny, aromatyczny i ze znakomitymi dodatkami będzie smakował podczas świątecznego obiadu . Ugotujesz go w prosty sposób, z którego często korzystam. Wychodzi zupa, że palce lizać.

rosół
Fot. Canva/yipengge
Wlej to do wody przed gotowaniem jajek. Po 5 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak ugotować rosół z pieczarkami i pulpecikami?

Składniki:

  • ½ kg szpondra wołowego z kością
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki kawałek selera
  • 1 por
  • opalana cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 6 pieczarek
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Składniki na pulpeciki:

  • szponder, marchewka, grzybki z rosołu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą i zostaw na godzinę. Po tym czasie wylej wodę i zalej mięso świeżą wodą. Gotuj 15 minut i zbieraj szumowiny. Następnie zmniejsz ogień, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj bez przykrycia 3 godziny tak, by rosół ledwie “pyrkał”.

Po tym czasie uzupełnij wodę, która wyparowała i dodaj sól oraz pieprz . Odcedź płyn, a grzybki, mięso i marchewkę zostaw do ostygnięcia. Te składniki zmiel i wbij do nich jajko. Wsyp bułkę tartą. Wszystko wymieszaj i  formuj pulpeciki. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do rosołu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Rosół najlepszy na Wielkanoc

Gdy rosół będzie się już gotował, pulpeciki obtocz w mące i dodaj je do zupy. Gotujemy rosół jeszcze 3 minuty od wypłynięcia pulpecików . Możesz zupę od razu podawać. Będzie smakować posypana natką pietruszki. Rosół w takim wydaniu ma delikatnie pieczarkowy smak, a pulpeciki sprawiają, że jest jeszcze bardziej apetyczny.

Dlatego polecam ten przepis. Ugotuj taki rosół na Wielkanoc, a sprawisz radość rodzinie. Zupa jest znakomita i u mnie w domu cieszy się zawsze dużym powodzeniem .

Sprawdź sposób na wyjątkowe pisanki oraz przepis lepszy, niż klasyczne schabowe .

rosół
Fot. Canva/Azurita
Najlepszy przepis na zupę fasolową. Kluczowe są proporcje, tak gotowała moja babcia
Polacy kupują, a to najgorsze mięso z Biedronki „Nie dopuściłbym tego do sprzedaży dla ludzi”
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy