Żaden olej, żadne masło. Jest 100 razy lepszy sposób na jajecznicę
Zapomnij o maśle, oleju, czy boczku. Najlepszą jajecznicę usmażysz na mleku. Mleko podbija smak jajek, a całe danie jest bardziej kremowe i aksamitne. Poznaj przepis na jajecznicę bez tłuszczu. Będzie idealna na śniadanie.
Jajecznica bez grama zbędnego tłuszczu jest lekka i pożywna
Jajecznica jest świetnym pomysłem na pożywne i smaczne śniadanie. W zależności od tego, na czym ją usmażysz, może być lekka lub dość kaloryczna i ciężkostrawna . Niektórzy smażą jajka na boczku, oleju lub maśle. Inni na śmietanie, majonezie, a nawet wodzie.
Jest jeszcze jeden przepis na jajecznicę, w którym nie znajdziesz zbędnych tłuszczy. Jajka usmaż na mleku. Wystarczy, że podgrzejesz płyn na patelni i wbijesz jajka. Gotowa jajecznica ma kremową, aksamitną konsystencję i smakuje rewelacyjnie, a jest lekka.
Przepis na jajecznicę ze szczypiorkiem jest bardzo prosty. Podczas smażenia zostaw 2 żółtka, a całą resztę wymieszaj. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami, kiedy jajecznica zacznie się ścinać. Będzie jeszcze smaczniejsza i żółta.
Przepis na jajecznicę bez masła i oleju
Składniki na 2 porcje:
- 4-6 jajek
- ½ szklanki mleka
- sól, pieprz
- szczypiorek
Jak usmażyć jajecznicę na mleku? Jest lekka i aksamitna
Jajka wbij do miseczki, dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej mleko i podgrzewaj chwilę na małym ogniu. Następnie dodaj jajka, wymieszaj wszystkie oprócz 2 żółtek.
Gdy jajecznica się zetnie i osiągnie idealną konsystencję, wymieszaj żółtka z resztą. Jajecznicę oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj z pieczywem i ulubionymi dodatkami, smacznego.
Na śniadanie polecamy także budyniową owsiankę oraz naleśniki z 2 składników . Pożywne i smaczne dania przygotujesz w kilka chwil.