Smakosze.pl Przepisy Żaden olej, żadne masło. Jest 100 razy lepszy sposób na jajecznicę
canva/Africa images

Żaden olej, żadne masło. Jest 100 razy lepszy sposób na jajecznicę

5 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o maśle, oleju, czy boczku. Najlepszą jajecznicę usmażysz na mleku. Mleko podbija smak jajek, a całe danie jest bardziej kremowe i aksamitne. Poznaj przepis na jajecznicę bez tłuszczu. Będzie idealna na śniadanie.

Jajecznica bez grama zbędnego tłuszczu jest lekka i pożywna

Jajecznica jest świetnym pomysłem na pożywne i smaczne śniadanie. W zależności od tego, na czym ją usmażysz, może być lekka lub dość kaloryczna i ciężkostrawna . Niektórzy smażą jajka na boczku, oleju lub maśle. Inni na śmietanie, majonezie, a nawet wodzie.

Jest jeszcze jeden przepis na jajecznicę, w którym nie znajdziesz zbędnych tłuszczy. Jajka usmaż na mleku. Wystarczy, że podgrzejesz płyn na patelni i wbijesz jajka. Gotowa jajecznica ma kremową, aksamitną konsystencję i smakuje rewelacyjnie, a jest lekka.

Przepis na jajecznicę ze szczypiorkiem jest bardzo prosty. Podczas smażenia zostaw 2 żółtka, a całą resztę wymieszaj. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami, kiedy jajecznica zacznie się ścinać. Będzie jeszcze smaczniejsza i żółta.

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Zdziwisz się, jak bardzo są cenne

Przepis na jajecznicę bez masła i oleju

Składniki na 2 porcje:

  • 4-6 jajek
  • ½ szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Jak usmażyć jajecznicę na mleku? Jest lekka i aksamitna

Jajka wbij do miseczki, dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej mleko i podgrzewaj chwilę na małym ogniu. Następnie dodaj jajka, wymieszaj wszystkie oprócz 2 żółtek.

Gdy jajecznica się zetnie i osiągnie idealną konsystencję, wymieszaj żółtka z resztą. Jajecznicę oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj z pieczywem i ulubionymi dodatkami, smacznego.

Na śniadanie polecamy także budyniową owsiankę oraz naleśniki z 2 składników . Pożywne i smaczne dania przygotujesz w kilka chwil.

jajecznica.jpg
canva/4kodiak
Wsyp łyżeczkę do ćwikły z chrzanem. Wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek
Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy