Smakosze.pl Przepisy Żaden twaróg, żaden dżem. Moja rodzina chce jeść naleśniki na słodko tylko z tym farszem, inne odpadają
YouTube / Lieblingsdesserts

Żaden twaróg, żaden dżem. Moja rodzina chce jeść naleśniki na słodko tylko z tym farszem, inne odpadają

6 lutego 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Od zawsze uwielbiałam naleśniki na słodko. Ostatnio jednak odkryłam farsz, który bije na głowę wszystkie znane mi wcześniej smaki. Zamiast twarogu i dżemu zakłada użycie prostego i łatwo dostępnego składnika. Wszyscy domownicy po prostu za nim przepadają.

Te słodkie naleśniki to prawdziwy hit

Naleśniki są popularnym daniem w wielu  polskich domach. Można zajadać je z rozmaitymi, zarówno słodkimi jak i słonymi nadzieniami. Kiedy jednak spróbujesz mojej wersji farszu, nieprędko wrócisz do innych przepisów. Jest banalny do zrobienia, a smakuje wyśmienicie.

Naleśniki na słodko są wspaniałą propozycją na śniadanie. Sprawdzą się także jako szybka przekąska w ciągu dnia. Usmaż placki, rozsmaruj bananowe nadzienie, zawiń i delektuj sie doskonałym smakiem. Podobny przepis pokazano na kanale Lieblingsdesserts w serwisie YouTube, z którego pochodzą niektóre zdjęcia w tym artykule.

banany do naleśników.jpg
Canva / lisaaMC
Zamiast chodzić do sklepu, piekę bułki sama. Używam tylko 6 składników, smak rozkłada na łopatki

Jak zrobić naleśniki z nadzieniem z bananów?

Składniki na naleśniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 3-4 banany
  • 1-2 łyżk1 masła
  • 1-2 łyżki miodu

Pyszne naleśniki na słodko krok po kroku

Do miski wbij w całości 3 jajka . Dodaj do nich oba rodzaje cukru oraz sól. Wymieszaj na puszystą masę za pomocą rózgi kuchennej .

Do składników na naleśniki zacznij stopniowo dodawać mleko . Mieszaj, aż całość dobrze się połączy. Następnie przesiej do miski 1 szklankę mąki. Wymieszaj, a na koniec przetrzyj ciasto przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek .

Do ciasta na naleśniki dolej słodką śmietankę . Dolej także 1 łyżkę oleju. Połącz wszystkie składniki i odstaw ciasto pod przykryciem na 15-20 minut, aby odpoczęło . Po upływie tego czasu smaż z niego naleśniki na patelni przykrytej cieniutką warstwą oleju .

Kiedy naleśniki będą już gotowe, przygotuj bananowe nadzienie . Owoce obierz i przekrój w poprzek na 2 równe połowy. Następnie każdą z nich podziel na pół wzdłuż .

Na patelni rozgrzej łyżkę masła . Owce usmaż z obu stron na złocisty kolor. Na koniec każdą połówkę zawiń w całości w jeden naleśnik. Przed podaniem udekoruj odrobiną płynnego miodu .

Jeśli lubisz słodkości, pokochasz te proste wafle . Sprawdź, co wiesz o specjałach na Tłusty Czwartek .

smażone banany do naleśników.jpg
YouTube / Lieblingsdesserts
Moja pieczona karkówka po prostu rozpływa się w ustach. Do tego robię ją raz, a starcza nawet na 2 dni
Takiej kapusty jeszcze nie jadłeś. Zdrowy farsz pod pomidorem robi furorę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy