Żaden twaróg, żaden dżem. Moja rodzina chce jeść naleśniki na słodko tylko z tym farszem, inne odpadają
Od zawsze uwielbiałam naleśniki na słodko. Ostatnio jednak odkryłam farsz, który bije na głowę wszystkie znane mi wcześniej smaki. Zamiast twarogu i dżemu zakłada użycie prostego i łatwo dostępnego składnika. Wszyscy domownicy po prostu za nim przepadają.
Te słodkie naleśniki to prawdziwy hit
Naleśniki są popularnym daniem w wielu polskich domach. Można zajadać je z rozmaitymi, zarówno słodkimi jak i słonymi nadzieniami. Kiedy jednak spróbujesz mojej wersji farszu, nieprędko wrócisz do innych przepisów. Jest banalny do zrobienia, a smakuje wyśmienicie.
Naleśniki na słodko są wspaniałą propozycją na śniadanie. Sprawdzą się także jako szybka przekąska w ciągu dnia. Usmaż placki, rozsmaruj bananowe nadzienie, zawiń i delektuj sie doskonałym smakiem. Podobny przepis pokazano na kanale Lieblingsdesserts w serwisie YouTube, z którego pochodzą niektóre zdjęcia w tym artykule.
Jak zrobić naleśniki z nadzieniem z bananów?
Składniki na naleśniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 pełna szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 300 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
- 3-4 banany
- 1-2 łyżk1 masła
- 1-2 łyżki miodu
Pyszne naleśniki na słodko krok po kroku
Do miski wbij w całości 3 jajka . Dodaj do nich oba rodzaje cukru oraz sól. Wymieszaj na puszystą masę za pomocą rózgi kuchennej .
Do składników na naleśniki zacznij stopniowo dodawać mleko . Mieszaj, aż całość dobrze się połączy. Następnie przesiej do miski 1 szklankę mąki. Wymieszaj, a na koniec przetrzyj ciasto przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek .
Do ciasta na naleśniki dolej słodką śmietankę . Dolej także 1 łyżkę oleju. Połącz wszystkie składniki i odstaw ciasto pod przykryciem na 15-20 minut, aby odpoczęło . Po upływie tego czasu smaż z niego naleśniki na patelni przykrytej cieniutką warstwą oleju .
Kiedy naleśniki będą już gotowe, przygotuj bananowe nadzienie . Owoce obierz i przekrój w poprzek na 2 równe połowy. Następnie każdą z nich podziel na pół wzdłuż .
Na patelni rozgrzej łyżkę masła . Owce usmaż z obu stron na złocisty kolor. Na koniec każdą połówkę zawiń w całości w jeden naleśnik. Przed podaniem udekoruj odrobiną płynnego miodu .
Jeśli lubisz słodkości, pokochasz te proste wafle . Sprawdź, co wiesz o specjałach na Tłusty Czwartek .