Zamiast chodzić do sklepu, piekę bułki sama. Używam tylko 6 składników, smak rozkłada na łopatki
Biegniesz co rano do piekarni po bułki? Zapomnij o tym obowiązku. Doskonałe bułeczki zrobisz samodzielnie we własnej kuchni. Są tak proste, że wychodzą każdemu.
Bułki śniadaniowe w zasięgu ręki
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. Najlepsze jest oczywiście to świeże i chrupiące. Zamiast kupować gumowate bułki ze sklepu, zrób własne w swoim piekarniku. Nawet nie wiesz, jakie to proste.
Przepis podobny do naszego możesz znaleźć na kanale YouTube Sprint Cooking. To właśnie z niego pochodzą niektóre zdjęcia użyte w artykule. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, jak zrobić domowe pieczywo. Nie przerywaj więc czytania i do dzieła.
Moja pieczona karkówka po prostu rozpływa się w ustach. Do tego robię ją raz, a starcza nawet na 2 dniDomowe pieczywo, które może zrobić każdy
Składniki:
- ok. 500 g mąki pszennej (typ 550)
- 1,5 szklanki mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina soli do smaku
Krok po kroku do wyśmienitych śniadaniowych bułeczek
Letnie mleko przelej do szklanego naczynia. Dosyp do niego cukier i pokrusz świeże drożdże. Wszystko wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
Do drugiego naczynia wsyp mąkę pszenną i sól. Sypkie składniki zalej rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Dodaj olej i wszystko razem wyrób na ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub z użyciem haków miksera.
Gotowe ciasto (może się nieco lepić do dłoni) przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyłóż je na obsypany mąką blat. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę dłońmi, a następnie podziel na 8 równych części. Po podzieleniu wyrabiaj każdy kawałek jeszcze kilkanaście sekund.
Z kawałków ciasta uformuj okrągłe bułeczki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich natnij na krzyż i posyp z wierzchu odrobiną mąki. Odstaw na bok na kolejne 20 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 195 stopni. Wyrośnięte bułeczki wstaw i piecz przez ok. 15-20 minut. Kiedy będą już złociste, wyjmij je z pieca i odstaw, aby nieco przestygły. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Te pączki z ciasta francuskiego nie mają sobie równych. Ten ogórkowy specjał pozwoli zachować smukłą sylwetkę.