Smakosze.pl Przepisy Żadna bułka tarta. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować
Fot. Canva/Makedonskii

Żadna bułka tarta. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować

3 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kalafior będzie smakował jeszcze lepiej. Wystarczy bułkę tartą zastąpić jednym smacznym składnikiem. Już nigdy tego warzywa nie podasz w inny sposób, bo odmieni on zwykły obiad w genialne danie.

Kalafior idealny do obiadu

Na obiad często zamiast surówki lub sałatki podaje się gotowane warzywa. Jednym z nich jest właśnie kalafior, który najczęściej podaje się w bułce tartej. Połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe.

Jak zawsze jednak może być jeszcze lepsze. Dlatego poznaj przepis, dzięki któremu ulepszysz smak kalafiora. Wtedy będzie perfekcyjnym dodatkiem do każdego obiadu.

kalafiorII.jpg
Fot. Canva/katrinshine
Weź kwiaty czarnego bzu, dodaj cytrynę i zalej tą mieszanką. To najlepszy przepis na syrop

Bułkę tartą zostaw w szafce

Do przygotowania kalafiora nie będziesz potrzebować bułki tartej tylko masła czosnkowego. Ten dodatek może dziwić, ale kiedy spróbujesz z nim kalafiora, nie przygotujesz go już inaczej. Do przyrządzenia warzywa potrzebujesz składników, które umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zapoznaj się z przepisem.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • ½ kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól

Kalafior z masłem czosnkowym - przepis

Kalafiora oczyść z liści i dokładnie go umyj. Następnie podziel go na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź go i umieść warzywo w misce.

Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz natkę pietruszki. Wymieszaj ze sobą składniki. A następnie masłem polej ugotowane kawałki kalafiora. Obtocz w nim warzywo i gotowe podawaj na obiad. Sprawdź, co znany youtuber zjadł na giełdzie oraz zobacz, jak we właściwy sposób mrozić truskawki .

masło.jpg
Fot. Canva/konstiantynzapylaie
Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba, robię z niego to danie. Wszystko na jednej patelni
Zetrzyj ogórka na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Przy tym mizeria może się schować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy