Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba, robię z niego to danie. Wszystko na jednej patelni
W twoim chlebaku znowu zalega czerstwy chleb? Nie wyrzucaj go, tylko przygotuj smaczne danie na patelni. Przepis jest banalnie prosty, a smak samej potrawy doskonały. Wypróbuj sposób w swoim domu, a rodzina aż zapieje z zachwytu.
Czerstwy chleb już nigdy nie trafi na śmietnik
Każdemu zdarzyło się, kupić odrobinę za dużo chleba, który po jakimś czasie czerstwieje. Oczywiście, można przygotować z niego domową bułkę tartą, ale z drugiej strony, ile tego niezbędnego składnika do panierki potrzebujesz?
Czerstwy chleb bardzo często trafia na śmietnik, a wcale nie musi tak być. Można przygotować z niego fantastyczne i smaczne danie, na które przepis znajdziesz w dalszej części artykułu. Domownicy nie będą mogli wyjęć z podziwu, jak ty na to wpadłaś, a potem poproszą o dokładkę.
Zetrzyj ogórka na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Przy tym mizeria może się schowaćCzerstwy chleb z dodatkami
Jak zapewne się domyślasz, najważniejszym składnikiem jest czerstwy chleb. Jednak sam ten składnik nie wystarczy. Potrzebne będą także inne produkty, które znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją, przygotuj wszystkie potrzebne składniki, a następnie zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Casserola club, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- kawałek czerstwego chleba
- 2 czerwone papryki
- ½ cebuli
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera
- kilka oliwek
- oliwa
- pieprz
- sól
Przepis na danie z patelni
Czerstwy chleb pokrój w małą kostkę, a następnie przełóż go na patelnię. Smaż go bez tłuszczu na średnim ogniu do momentu zarumienienia. Pamiętaj, żeby co jakiś czas przemieszać pieczywo. Gotowy chleb przełóż do miski.
Papryki umyj, a następnie pokrój w cienkie i krótkie paski. Cebulę razem z czosnkiem posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Podsmaż na niej cebulę z papryką i czosnkiem.
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich chleb, pieprz oraz sól. Wymieszaj składniki. Żółtka jajek oddziel od białek. Następnie składniki na patelni zalej białkiem i smaż pod przykryciem przez około 3-4 minuty.
Całość posyp startym na dużych oczkach tarki serem. Na wierzchu ułóż żółtka. Smaż przez kolejne 3 minuty i gotowe. Całość możesz przyozdobić siekaną natką pietruszki. Danie krój na kawałki i podawaj do stołu. Sprawdź przepis na ciasto z truskawkami oraz dowiedz się, jaki owoc w Polsce jest najdroższy.