Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę
Kotlety mielone bez bułki będą soczyste i pełne smaku. Zamiast czerstwej kajzerki namoczonej w mleku, dodaj do mięsa starty ser. Mielone dopraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem i podaj z ulubionymi dodatkami. Przygotowany obiad zachwyci każdego smakosza.
Kotlety mielone bez bułki są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Dopraw je cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem, a będą przepyszne. Mielone podaj z ziemniakami oraz surówką. Polecam mizerię, buraki tarte i surówkę z kapusty pekińskiej.
Do przygotowania kotletów mielonych bez bułki wykorzystaj mięso mielone najwyższej jakości, koniecznie z przerostami tłuszczu. Do mielonych najlepsza będzie łopatka lub karkówka wieprzowa. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i nawilża kotlety. Jeśli przyrządzisz mielone z chudej wieprzowiny, będą suche i mało smaczne.
Kolety mielone bez bułki koniecznie smaż na mocno rozgrzanym oleju, mięso smaż partiami. W przeciwnym wypadku mielone będą tłuste i nie będą miały chrupiącej skórki. Zbyt duża ilość kotletów na patelni sprawi, że mięso zacznie się dusić, a nie smażyć, więc nie będzie chrupiące.
Przepis na obłędne kotlety mielone bez bułki
Składniki:
-
700 g mięsa mielonego z karkówki lub łopatki wieprzowej
-
jajko
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
150 g sera żółtego
-
łyżeczka suszonego majeranku
-
sól, pieprz
-
bułka tarta do obtaczania
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone bez kajzerki moczonej w mleku?
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj ser, sól, pieprz, majeranek i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj również startą na tarce cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Ponownie wymieszaj i uformuj nieduże kotlety. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż partiami na rozgrzanym oleju. Kotlety będą gotowe po około 15- 20 minutach. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Pomysł na równie szybki i smaczny obiad z mięsa mielonego? Przygotuj pulpety w sosie koperkowym oraz gołąbki bez zawijania . Dania są pożywne, proste i zachwycają smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cichopek i Kurzajewski pokazali, jak robią prostą kolację. Doskonała inspiracja na Walentynki
-
Kotlety mielone z 1903 roku nie miały w sobie nawet grama wieprzowiny. Dziś nikt takich nie robi
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama