Smakosze.pl Przepisy Żadna jarzynowa i gyros. Na majówkę zaskoczę bliskich sałatką „Tajemnica”
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Żadna jarzynowa i gyros. Na majówkę zaskoczę bliskich sałatką „Tajemnica”

19 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o jarzynowej, a nawet o gyrosie. Sałatka “Tajemnica” jest znacznie lepsza. Jej smak spodoba się każdemu smakoszowi, a w dodatku robi się ją bardzo łatwo. Poznaj przepis i wypróbuj go nawet dzisiaj. Na pewno cię zachwyci.

Sałatka inna niż wszystkie

Jarzynowa lub gyros to świetne i sprawdzone sałatki, które niestety pomimo smaku mogą się znudzić. Dlatego na zbliżającą się majówkę postanowiłem znaleźć nową sałakę. Poszukiwania okazały się owocowe, bo znalazłem przepis na sałatkę “Tajemnica”.

Zachwyciła mnie od razu. W szczególności to, że robi się ją niemal błyskawicznie i co najważniejsze tylko z kilku łatwo dostępnych oraz tanich składników. Wszystkie potrzebne znajdziesz na liście umieszczonej poniżej.

naleśniki siekanie.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju

Co będzie ci potrzebne?

Tak jak już wspomniałem, potrzebujesz tylko kilku składników. Założę się, że większość z nich masz w swojej kuchni. Dlatego sprawdź listę i zobacz, czego ci brakuje, bo być może zakupy okażą się zbędne.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 cebula
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki
  • 100 g majonezu
  • pieprz
  • sól

Przepis na sałatkę

Do miski wbij jajka i wsyp mąkę oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto. Następnie za patelni rozgrzej olej i usmaż z ciasta naleśniki. Zwiń je w rulon i pokrój w cienkie paski.

Ugotować pierś z kurczaka drobno posiekaj i dodaj do miski. Ogórki umyj, a następnie drobno posiekaj w paski. Pokrojone naleśniki i ogórki przesyp do miski. Dodaj majonez oraz drobno posiekaną cebulę. Przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa.

mieszanie .jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada
To najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Oprócz odpowiedniej mąki ważny jest 1 dodatek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy