Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada
Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Jajka po szkocku są idealnym wyborem na tą okazję. Proste danie zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego smakosza.
Idealne danie na niedzielny obiad
Na niedzielny obiad warto podać niebanalne potrawy. Wcale nie muszą być one jednak trudne w przygotowaniu. Jajka po szkocku są prostym smacznym i efektowym daniem, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Nikt nie robi ciasta bananowego jak Rozkoszny. Ten przepis to po prostu ideałCo będziesz potrzebować?
Do przygotowania jajek po szkocku będziesz potrzebować tylko kilku składników. Większość z nich znajdziesz w swojej kuchni. Zadbaj, tylko aby jajka i mięso mielone były świeże. Dokładnie sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 11 jajek
- 1 cebula
- 60 g bułki tartej
- 20 g musztardy
- pieprz
- sól
Przepis na jajka po szkocku
Zacznij od ugotowania 10 jajek na twardo. Kiedy się gotują, obierz cebulę. Pokrój ją w drobną kostkę i dodaj do zmielonego mięsa. Dopraw solą oraz pieprzem. Wbij jedno jajko i wsyp bułkę tartą. Dodaj musztardę i wymieszaj na jednolitą i gładką masę.
Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Z mięsa mielonego zrób cienki placek. W jego środek włóż jajko i oblep nim mięso. Kotlety z jajkiem w środku obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotleciki smaż do momentu zarumieniania się ich na brązowy kolor. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw i sosem tatarskim. Sprawdź, jakiej herbaty unikać oraz dowiedz się, jak pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu z lodówki.