To najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Oprócz odpowiedniej mąki ważny jest 1 dodatek
Idealne ciasto na pierogi to dla niektórych święty graal gotowania. Jednak sposób na nie jest o wiele prostszy, niż się wydaje. Wystarczy przestrzegać przepisu krok po kroku i dobierać odpowiednie składniki.
Idealne ciasto na pierogi
Idealne ciasto na pierogi to spore wyzwanie, bo ciasto, które do nich przygotowujemy, stoi przed kilkoma wyzwaniami. Musi być na tyle mocne, by dać rozwałkować się równomiernie i owinąć wokół farszu, ale jednocześnie elastyczne. Musi dać się ugotować tak, by było sprężyste, a wreszcie – musi być po prostu dobre w smaku.
Za pewną częścią sukcesu stoi doświadczenie, nie ma co się więc zrażać pierwszymi porcjami ciasta na pierogi. Może i będą się rozwalać albo rozklejać, ale to akurat kwestia wprawy. Co innego konsystencja – tu wiele zależy od składników, których użyjemy.
Nikt mi nie wierzy, że robię ten serek sam. Idealną konsystencję zawdzięcza 1 czynnościPrzepis na ciasto na pierogi
Jednym z najpoważniejszych błędów jest użycie w przepisie margaryny. Część gospodyń robi tak, bo uważa, że taki przepis jest zdrowszy. Inni wynieśli przyzwyczajenia z tradycyjnych przepisów z PRL-u, kiedy margaryna była łatwiej dostępna. Jednak utwardzone tłuszcze roślinne to nie to samo co prawdziwy mleczny produkt.
Składniki
- Mąka uniwersalna typu 480 lub specjalna do pierogów
- Masło i zawartości tłuszczu min. 82%
- gorąca woda
- szczypta soli
Najlepsze ciasto pierogowe
Trudno podać dokładną proporcję masła, wody i mąki. W dużym stopniu zależy to od tego ostatniego produktu, którego użyjemy. Mąki różnią się między sobą i mogą zupełnie inaczej zachowywać się podczas wyrabiania. Warto więc pamiętać – a nawet robić notatki – a po osiągnięciu sukcesu trzymać się sprawdzonych produktów.
Jako punkt wyjścia przyjmijmy, że na 500 g mąki przypadać powinno ok. 50 g masła. Masło i mąkę łączymy na stolnicy. Dolewamy do niego gorącej (ale nie wrzącej wody) i wyrabiamy, z początku siekając je nożem. Z czasem przechodzimy do wyrabiania rękami, aż osiągniemy gładką i niekleistą masę.
Wyrobione ciasto musi odpocząć co najmniej kwadrans. Przykrywamy je więc ściereczką i dajemy mu poleżeć. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i od razu kleimy. Ciasto po rozwałkowaniu zacznie się zsychać i pierogi mogą się rozpadać. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na szybki deser inspirowany struclem jabłkowym i domowy kebab z kurczaka.