Smakosze.pl Przepisy Żadna mąka, żadna bułka tarta. Swoje kotlety schabowe panieruję tylko w ten sposób, wychodzą cudownie chrupiące
Shutterstock / Mike Morugin

Żadna mąka, żadna bułka tarta. Swoje kotlety schabowe panieruję tylko w ten sposób, wychodzą cudownie chrupiące

7 stycznia 2024

Kotlety często przyrządzam na obiad. Robię je w panierce z produktu, który zostaje mi w domu. Dzięki niemu kotlety są chrupiące jak nigdy przedtem. Polecam patent na doskonałą panierkę. Zrobisz ją raz-dwa.

Zrób panierkę z tego, co masz w kuchni

Kotlety schabowe panierujemy w bułce tartej lub w mące . To jest powszechny sposób, ale warto czasem odejść od utartych schematów . Warto wykorzystać do panierki produkt, który przeważnie mamy w swojej kuchni. Nie wiemy też, co z nim zrobić, a szkoda nam go wyrzucać.

Mowa o czerstwym chlebie, który zalega w naszej kuchni. Zróbmy z niego panierkę, a tym samym nie zmarnujemy jedzenia. Kotlety dzięki takiej panierce będą bardzo chrupiące . W takiej panierce można przyrządzić kotlety schabowe lub warzywne. Sposób na panierkę jest prosty i każdy sobie z nim poradzi.

czerstwy chleb
Canva/nzfhatipoglu
Lewandowska robi faworki ze zdrowych składników. Nie wrzuca ich na tłuszcz, ma 100 razy lepszy patent

Jak zrobić panierkę do kotletów?

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego pieczywa
  • 15 dkg startego drobno sera żółtego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • pieprz

Z kromek chleba odkrój skórki, a kromkę pokrój w kostkę. Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, wlej mleko i dodaj starty ser. Dorzuć jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Dodaj kawałki pieczywa do ciasta, a potem przełóż je na kotlety na patelnię. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Możesz po chwili je podawać.

Panierka z czerstwego pieczywa nada chrupkości kotletom

Dzięki wykorzystaniu czerstwego pieczywa do zrobienia panierki nie zmarnujemy jedzenia. Sprawimy też, że schabowe lub kotlety warzywne będą bardzo chrupiące. Taki efekt daje właśnie panierka z czerstwego pieczywa, z którym zwykle nie wiemy, co zrobić. Do tego danie jest wyraziste w smaku i pełne przypraw.

Warto użyć przypraw, które lubimy. Ja postawiłam na czosnek, sól i pieprz. Kotlety wychodzą smaczne, chrupiące i szybko znikają z talerzy. Teraz już do panierowania nie używam bułki tartej i mąki. Stawiam na czerstwe pieczywo. Pisaliśmy o tym, jak zrobić krupnik, który doskonale rozgrzewa. Radziliśmy też, co zrobić, by mięso w gulaszu było mięciutkie.

usmażony kotlet schabowy.jpg
Canva / Robert666
Kolejna wpadka Biedronki w tym roku. Klienci nie szczędzą gorzkich komentarzy
Czy można jeść marchewkę z białym nalotem i czarnymi plamami? Błąd jest kosztowny
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy