Smakosze.pl Przepisy Żadna śmietana. Zalewam mizerię tym składnikiem i smakuje jak marzenie
Fot. Shutterstock/Przemysław Muszyński

Żadna śmietana. Zalewam mizerię tym składnikiem i smakuje jak marzenie

2 maja 2024

W jaki sposób robisz mizerię? Ja zalewą ją tym składnikiem, a efekt wszyscy chwalą. Dlatego polecam ten prosty, zdrowy i smaczny sposób na mizerię.

Mizeria pełna zdrowia i smaku

Czy lubisz jeść mizerię ? Ja za nią przepadam, bo kojarzy się z wiosną i pasuje do wielu dań obiadowych. Zwykle robiłam ją z dodatkiem śmietany . Też była dobra, ale dość tłusta i ciężka. Postanowiłam nieco zmienić sposób przyrządzania mizerii.

Teraz zamiast śmietany dodaję do niej jogurt naturalny. Mizeria pysznie smakuje, nie jest aż tak tłusta i ciężkostrawna . Jogurt naturalny pełen jest białka, a jego jedzenie dobroczynnie wpływa na układ trawienny. Poniżej znajdziesz przepis na mizerię z jogurtem naturalnym.

mizeria
Fot. Canva/Olesia Shadrina
Henia zachwyciła przepisem na ciasto „Szmaragd”. W tym roku podam je na 3 maja

Jak zrobić mizerię z jogurtem naturalnym?

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • koperek

Przygotowanie mizerii zacznij od umycia ogórka i obrania go ze skórki. Pokrój warzywo na plasterki, lekko posól i odstaw na chwilę . Potem pozbądź się nadmiaru wody.

Odsączony ogórek przełóż do miski, dodaj jogurt naturalny i posiekany koperek . Składniki dokładnie wymieszaj. Mizerię od razu podawaj.

Mizeria, która jest lekka i pyszna

Mizeria z dodatkiem  jogurtu naturalnego zamiast śmietany jest bardzo smaczna i lekka. Mogą ją jeść osoby, które są na diecie i chcą zgubić zbędne kilogramy . Taka mizeria jest niskokaloryczna i warto ją włączyć do swojej diety. Oprócz tego zrobisz ją w prosty sposób.

Dlatego, jeśli chcesz uzyskać lekki smak, to użyj jogurtu naturalnego. Delikatna mizeria będzie doskonałym do dań obiadowych . Nawet zwykła kanapka z nią będzie smakować lepiej. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną i szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Radziliśmy, co robić, gdy szparagi wyszły gorzkie.

mizeria
Fot. Canva/graletta

Źródło: dietmap.pl

Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje
Właśnie pojawiły się w lasach. Patrz pod nogi, są niesamowicie cenne
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy