Żadna szczawiowa czy żurek. Jest 100 razy lepsza zupa z jajkiem, mamy najlepszy przepis
Zapomnij o szczawiowej i żurku. Pyszną, kremową i gęstą zupę przyrządzisz z tartego chrzanu. Zupa chrzanowa doprawiona suszonym majerankiem wychodzi za każdym razem. Zupę podaj z ugotowanym na twardo jajkiem i podsmażonym boczkiem.
Zupa chrzanowa jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest aksamitna i pełna aromatu. Zupa posmakuje każdemu, jest prosta w przygotowaniu i tania. Przygotujesz ją z produktów, które z pewnością masz w domu.
Do przygotowania zupy chrzanowej niezbędny będzie bulion warzywny. Możesz wykorzystać również rosół z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Do zupy dodaj również ziemniaki, cebulę i świeży czosnek.
Zupę chrzanową koniecznie podaj z jajkami ugotowanymi na twardo, przesmażonym boczkiem oraz posiekanym koperkiem. Tak przygotowana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie i każdy będzie prosił o dokładkę.
Przepis na zupę chrzanową z jajkiem i wędzonym boczkiem
Składniki:
-
4 ziemniaki
-
duża cebula
-
4 ząbki czosnku
-
3- 4 łyżki tartego chrzanu
-
4 łyżki śmietany 18%
-
łyżeczka suszonego majeranku
-
800 ml bulionu
-
sól, pieprz
-
2 łyżki masła
Dodatkowo:
-
150- 200 g wędzonego boczku
-
kilka jajek ugotowanych na twardo
-
koperek
Jak ugotować zupę chrzanową? Jest gęsta, kremowa i pełna smaku
Posiekaj cebulę i zeszklij ją w garnku z grubym dnem. Do cebuli dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i smaż kilka minut. Dodaj czosnek i smaż, aż się zarumieni. Do garnka wlej gorący bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj chrzan, śmietanę, majeranek i gotuj kilka minut. Całość zblenduj na gęsty krem. Zupę chrzanową dopraw do smaku solą i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Jajka ugotuj na twardo, posiekaj szczypiorek. Zupę podaj z jajkiem, skwarkami i posiekanym koperkiem, smacznego.
Przygotuj również pastę kanapkową z dodatkiem chrzanu. Jest wyraźna w smaku i pyszna. Polecam także ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem . Nie ma lepszego dodatku do obiadu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co oznacza biała obwódka na pączku? Jest bardzo ważna, mało kto ma pojęcie
-
Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama