Smakosze.pl Przepisy Żadna szczawiowa. Ta wiosenna zupa z jajkiem jest 100 razy lepsza
Fot. Canva/Dar1930

Żadna szczawiowa. Ta wiosenna zupa z jajkiem jest 100 razy lepsza

20 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na niezwykłą zupę i zapomnij o szczawiowej. Ta zupa jest idealna na wiosnę przez jeden składnik, na który akurat trwa sezon. Dowiedz się, co to za składnik i poznaj przepis. Smak na pewno cię zachwyci.

Zupa z niezwykłego składnika

Ta smaczna zupa jest przygotowywana na bazie jednego produktu, na który akurat trwa sezon. Jest nim czosnek niedźwiedzi . Być może nigdy nie słyszałaś o tej cudownej i zdrowej roślinie.

Rośnie prawie w każdym lesie liściastym i wydziela niezwykle aromatyczny zapach. Robiąc z niej zupę, przemycisz do dania zapach i smak czosnku. Dzięki niej dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i wartości odżywczych. Między innymi sporą ilość witaminy C. Poniżej znajdziesz potrzebne składniki oraz przepis.

czosnek niedźwiedzi.jpg
Fot. Canva/A_Lein
To najlepszy przepis na sernik z rosą. Zawsze wychodzi idealnie, cała rodzina się nim zachwyca
CKE przesunęła terminy matur. Język polski później niż zwykle

Nie tylko czosnek niedźwiedzi

Do przygotowania tej zupy będziesz potrzebować nie tylko czosnku niedźwiedziego, ale też innych składników. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Nie ma ich wiele, ale nie pomijaj żadnego z nich. Wszystkie razem odpowiadają za niezwykły smak tej zupy.

Składniki:

  • spory pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 4 ziemniaki
  • 50 g śmietany 18%
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę

Liście czosnku niedźwiedziego umyj, a następnie drobno posiekaj. Cebulę i ząbki czosnku obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę oraz pokrojony ząbek czosnku.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do podsmażonej cebuli. Po około 5 minutach przełóż podsmażone składniki do garnka z bulionem. Całość gotuj do momentu, kiedy ziemniaki osiągną miękkość.

Po tym czasie przestudź zupę, a następnie zblenduj. Podgrzej ją i dopraw gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Zupę podawaj z kleksami ze śmietany oraz z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami.

jajka.jpg
Fot. Canva/czarny_bez
Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety francuskie biją je na głowę, musisz ich spróbować
Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i zapiecz. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy