Smakosze.pl Przepisy Żadne mleko, żadna woda gazowana. Naleśniki na złocistym napoju wychodzą puszyste jak obłok
Canva/u_aitkr8xo

Żadne mleko, żadna woda gazowana. Naleśniki na złocistym napoju wychodzą puszyste jak obłok

30 sierpnia 2023

Naleśniki to jedne z najbardziej ulubionych dań. Cenioną je sobie dorośli, a dzieci też za naleśnikami przepadają. Jak zrobić naleśniki puszyste jak obłok? Tu pomocy staje się napój, który kupimy właściwie w każdym sklepie.

Naleśniki, czyli szybko i smacznie

Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Pasują jako danie dosłownie na każdy posiłek w ciągu dnia. Dzieci uwielbiają je jeść na śniadanie. Często też przyrządzamy je jako danie obiadowe. Naleśniki mogą być też podane jako ciepła i sycąca kolacja.

To uniwersalne danie możemy robić na słodko i słono. Do naleśników pasuje farsz mięsny, warzywny, słodki twarożek, czy owoce. Jednak jak przyrządzić wyjątkowo puszyste naleśniki? Polecamy dodanie do ciasta napoju, który sprawi, że będą puszyste niczym obłok.

naleśniki
Canva/Nadya_Grunau
Ten owocowy galaretkowiec robię nawet bez żelatyny. Jest zdrowy i przepyszny, mogę go jeść codziennie

Piwo do ciasta naleśnikowego? Spróbuj koniecznie!

Naleśniki na piwie to ciekawy pomysł na dodanie naleśnikom wyjątkowej puszystości. Wszystko dzięki bąbelkom obecnym w tym napoju alkoholowym. Naleśniki można też zrobić z dodatkiem piwa wygazowanego, które zostało niedawno otwarte.

Piwo, które dodajemy do ciasta naleśnikowego, sprawia, że ciasto staje się bardzo lekkie, a dzięki temu puszyste i chrupiące. Do tak przygotowanych naleśników pasują pieczarki, szpinak i inne warzywa . Można podaje je też na słodko z dodatkiem gorzkiej czekolady, dżemu z wiśni lub z porzeczki.

Jak przygotować naleśniki na piwie?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka dowolnego piwa
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jeśli wybierzemy jasne piwo, to naleśniki będą miały delikatniejszy smak. Natomiast, gdy dodamy piwo ciemne, to będą miały bardziej wyrazisty smak i aromat. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy piwo i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy.

Dodajemy też sól do ciasta naleśnikowego i rozgrzewamy patelnię. Naleśniki smażymy na gorącym oleju. Chochlą wlewamy ciasto i rozprowadzamy szybko na patelni. Smażymy, aż naleśniki będą miały z dwóch stron złoty kolor. Pisaliśmy o patencie na lekkie naleśniki. Podawaliśmy też przepis Anny Lewandowskiej na naleśniki.

naleśniki
Canva/vm2002

Źródło: haps.pl

Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Koleżanka zdradziła mi lepszy patent, nigdy bym na to nie wpadła
Rozbij jajka i wlej do foremki na lód. To mój sposób na oszczędzanie. Szkoda, że nie znałam go wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy