Smakosze.pl

canva/Johan Karlsson

Wsyp 2 opakowania do ciasta na naleśniki. Wyjdą lekkie niczym obłok

21 Sierpnia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Pięknie pachnąca, delikatna wersja z dodatkiem budyniu zachwyci was prostym wykonaniem i niepowtarzalnym smakiem. Dawno nie jedliście tak przyjemnego dania.
 

Lekkie niczym chmurka naleśniki budyniowe

Dodatek budyniu ożywi wasze naleśniki. Będą delikatne i rozpłyną się w ustach, a ich smak przebije niejeden restauracyjny specjał. Pamiętajcie, że słodka odsłona dania wymagać będzie cukru tylko wtedy, gdy kupiony proszek będzie go pozbawiony.

Składniki:
  • 3 duże jaja
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 40 g każde)
  • 20 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju + do smażenia

Z kilku prostych składników przygotujecie znakomity deser. Zajmie to chwile czasu, ale warto uzbroić się w cierpliwość. Pokochacie je od pierwszego kęsa. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Dodatek budyniu ożywi naleśniki.jpg
canva/finwal
robienie śniadania

Nigdy nie jedz tego na śniadanie. Oszukasz głód tylko na chwilę, skutki mogą być opłakane

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić puszyste naleśniki? Wykorzystajcie budyń

W misie miksera umieszczamy jaja i ubijamy je z cukrem. Wlewamy mleko, wodę oraz olej i dokładnie mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i mąkę pszenną. Łączymy składniki.

Gdy uzyskamy jednolitą masę, smażymy naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni - dodatkowy olej stosujemy tylko przed przyrządzeniem pierwszej sztuki. Zrumienione delikatnie z obu stron rarytasy odkładamy na talerz.

Jak podać naleśniki budyniowe?

Owocowe konfitury lub świeże owoce pasują do nich doskonale. Możecie też wypełnić je słodkim twarożkiem z rodzynkami lub kremem orzechowym czy czekoladowym. Wtedy polecamy dodanie plasterków banana.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Sprawdźcie koniecznie gryczany rarytas z dwóch składników - będzie idealny na obiad. Być może skuszą was też nietypowe naleśniki z mąką kasztanową .

Naleśniki z budyniem są pyszne.jpg
canva/IsabelPoulin
gotowa kapusta w słoikach

Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać

CZYTAJ DALEJ
pomysł na śniadanie z jajek

To mój ulubiony sposób na śniadanie z jajek. Wystarczą 3 składniki i kilka minut, jajecznica się chowa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >