Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki
W tym przepisie na niezwykłe weekendowe śniadanie typowe dla placków czy naleśników mleko zamieniamy na inny nabiałowy produkt. Dzięki niemu ciasto staje się puszyste i nabiera kremowej struktury i waniliowego posmaku.
Placki z serkiem homogenizowanym
Starsi pamiętają czasy, kiedy serek homogenizowany był jednym z najczęstszych deserów w naszych domach. Gęsty, kremowy budyń o waniliowym smaku ciągle łatwo znaleźć na pólkach sklepów. Jedyna trudność to wyłowić go spośród setek innych rodzajów puddingów i gęstych mlecznych napojów, których wyroiło się w ostatnich latach mnóstwo.
Jednak rozmaite te budyniowe masy nie zastąpią nam serka waniliowego pod jednym względem. Trudno z nich przygotować na śniadanie takie pyszne placki jak te. A stary dobry serek homogenizowany nada się do tego jak znalazł.
Serek waniliowy jako baza placków
Poza serkiem wszystkie składniki tych placków są podobne jak w typowym cieście naleśnikowym. Przygotowujemy je z proszkiem do pieczenia. Przy odpowiedniej gęstości można pokusić się więc o upieczenie ich jako grubszych naleśników, lecz także w gofrownicy.
Składniki
- 400 g serka homogenizowanego
- 150 g mąki pszennej
- 2-3 jajka
- 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło do smażenia
- Szczypta soli
Naleśniki na bazie serka waniliowego
Serek i jajka rozbijamy rózgą w misce . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. W miarę potrzeby dosładzamy.
Składniki mieszamy do połączenia. Ilością mąki i ewentualnie mleka lub wody regulujemy pożądaną konsystencję ciasta.
Placki smażymy na cieniutkiej powłoczce masła (najlepiej klarowanego) albo odrobinie oleju. Pieczemy je aż będą rumiane z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem i z owocami.
Wypróbuj też przepisy na dietetyczną kawę i szybką zupę grzybową .