Smakosze.pl Przepisy Żadne pomidory, żadna cukinia. Moja mama robi domowy ketchup z tego warzywa, rodzina nie chce już jeść innego
Materiał YouTube z kanału Weronika Domogród

Żadne pomidory, żadna cukinia. Moja mama robi domowy ketchup z tego warzywa, rodzina nie chce już jeść innego

24 sierpnia 2023

Ketchup zwykle jest przygotowywany z pomidorów. Gdy robimy go w domu, czasem używamy cukinii. Jednak moja mama sięga po zupełnie inne warzywo. Domowy ketchup z niego jest wyjątkowo smaczny. Rodzina nie chce jeść już innego.

Domowy ketchup, czyli smak i zdrowie

Ketchup ze sklepu zwykle jest robiony z pomidorów. Możemy wybierać w wersji łagodnej lub pikantnej. Gdy przygotowujemy domowy ketchup, również sięgamy po pomidory lub robimy go z cukinii. Cenimy smak domowego ketchupu, bo jest naturalny, bez konserwantów i wiemy, co jemy.

Jednak czasem warto sięgnąć po inne warzywa niż pomidory, czy cukinie. Moja mama robi domowy ketchup z papryki. Jest tak pyszny, że rodzina chce jeść tylko taki ketchup. Polecam wyjątkowy przepis na domowy ketchup z papryki. Wypróbuj go, bo naprawdę warto.

papryka
Canva/LenkaPrusova
Coraz więcej Polaków pije tę odmianę herbaty. Jej nadmiar może szkodzić zdrowiu, badania nie pozostawiają złudzeń

Jak przygotować domowy ketchup z papryki?

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 100 g papryczek chili
  • 2 cebule
  • 3 główki czosnku
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • ½ szklanki octu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • szklanka oleju rzepakowego
  • łyżeczka oregano

Papryki myjemy, oczyszczamy i blendujemy. Potem przelewamy do garnka, dodajemy ocet, olej, sól, cukier i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek.

Dodajemy do garnka, dosypujemy oregano i znów wszystko blendujemy. Gotujemy domowy ketchup jeszcze 20 minut. Następnie przelewamy do gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na dobę.

Domowy ketchup z papryki, czyli palce lizać

Warto przygotować od razu więcej tego domowego ketchupu z papryki. W moim domu znika błyskawicznie, bo jest tak smaczny. Pasuje do kanapek, dań obiadowych i frytek . Jest pyszny z zapiekankami i makaronami.

Pamiętajmy, że otwarty ketchup z papryki musimy przechowywać w lodówce. Jego przyrządzenie jest proste . Gdy papryka staje się coraz tańsza, warto zrobić zapas tego domowego ketchupu z papryki. Pisaliśmy o papryce faszerowanej. Podawaliśmy też przepis na paprykę po chorwacku.

domowy ketchup
Canva/OleksandrP

Źródło: mojegotowanie.pl

Strzelczyk pokazał, jak robi zupę ze świeżych pomidorów. 1 kwestia jest kluczowa, nie warto jej pomijać
W swoim domu co roku nastawiam tę mizerię do słoików na zimę. Smakuje wybornie, a w środku nie ma ani grama octu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy