Strzelczyk pokazał, jak robi zupę ze świeżych pomidorów. 1 kwestia jest kluczowa, nie warto jej pomijać
Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej lubianych zup. Jednak przygotowana ze świeżych pomidorów staje się prawdziwym rarytasem, którym nie pogardzi żaden smakosz. Polecamy przepis na tę wyborną zupę od kucharza Tomasza Strzelczyka. Podczas gotowania jest istotna jedna kwestia. Koniecznie trzeba o niej pamiętać.
Zupa pomidorowa, czyli smak i witaminu
Zupa pomidorowa ma wielu wiernych zwolenników. Lubią ją dorośli, ale też bywa ulubioną zupą dzieci. Podajemy ją z makaronem lub ryżem. Jest smaczna, sycąca i zawiera całkiem sporą porcję witamin i minerałów.
Wszystko dzięki pomidorom, które latem są najsmaczniejsze. Możemy wybierać spośród malinowych, śliwkowych, czy czereśniowych. Pomidory bogate są w witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Ich jedzenie dostarczy nam też potasu, żelaza i jodu. Polecamy wyborną zupę ze świeżych pomidorów od Tomasza Strzelczyka.
W swoim domu co roku nastawiam tę mizerię do słoików na zimę. Smakuje wybornie, a w środku nie ma ani grama octuJak przygotować zupę ze świeżych pomidorów?
Składniki:
- 3 ½ litra wody
- 2 uda (ćwiartki) z kurczaka
- włoszczyzna
- 5 pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 25 g masła
- świeży lubczyk
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Do zimnej wody wrzucamy 2 uda z kurczaka, włoszczyznę i marchewki. Dodajemy też przypaloną cebulę, liście laurowe, pieprz w ziarnach i kilka ziaren ziela angielskiego. Wrzucamy świeży lubczyk i sól. Kroimy dość drobno świeże pomidory. Cebulę drobno kroimy w kostkę.
Kroimy czosnek, papryczkę chili i wrzucamy na pomidory. Z wywaru wyciągamy mięso i warzywa, a na patelni podsmażamy cebulę. Dodajemy na patelnię przecier pomidorowy, mieszamy i dodajemy do wywaru. Na patelni podsmażamy pomidory, chili, czosnek z masłem. Smażymy około 7 minut.
Pamiętaj o tej czynności, czyli patent Tomasza Strzelczyka
Na patelnię wlewamy łyżkę wywaru i wszystko dusimy około 3 minuty. Pomidory powinny być bardzo miękkie, przecieramy je przez sitko. Dodajemy do wywaru. Zupa jest gotowa, ale jeszcze przyprawiamy ją sól i cukier, pieprz.
Gotujemy jeszcze 10 minut, dodajemy śmietanę i ją hartujemy. Zupę ze świeżych pomidorów podajemy z makaronem. Tomasz Strzelczyk zaznacza, że bardzo ważne jest wybranie odpowiednich pomidorów. Powinny być dojrzałe i dość miękkie. Pisaliśmy o pomidorowej z przepisu babci. Informowaliśmy, jaki patent ma Robert Makłowicz na tę zupę.
Źródło: Youtube/@ODDASZFARTUCHA