Smakosze.pl Przepisy Żadne ruskie, czy z mięsem. Pierogi z tym farszem nie mają sobie równych
Fot. Shutter/New Africa

Żadne ruskie, czy z mięsem. Pierogi z tym farszem nie mają sobie równych

16 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pierogi ruskie  to przeszłość. Od dzisiaj na obiad będziesz przygotowywać tylko pierogi z tym znakomitym farszem. Sezonowy składnik nada im wyjątkowego smaku, który pokocha cała rodzina. Poznaj przepis, a później zrób według niego danie, które podbije gusta nawet najbardziej wymagających poszukiwaczy smaków.

Pierogi nie do pobicia

Choć pierogi występują w wielu krajach w różniej formie, te z Polski są najpopularniejsze i według wielu krytyków - najlepsze. Polacy upodobali sobie przede wszystkim pierogi ruskie i z mięsem. Szukając w Internecie przepisów, można trafić na przepisy, z których przygotujesz farsze z naprawdę zaskakujących składników.

Podczas naszych poszukiwań znaleźliśmy pierogi, które pomimo zupełnie innego farszu są obłędne w smaku. Przepisem na nie podzielimy się w dalszej części artykułu. Farsz będzie z grzybów, lecz nie suszonych z dodatkiem kapusty, a ze świeżymi kurkami.

kurki.jpg
Fot. Canva/Lesyy
Wlej do mięsa zaraz po przesmażeniu. Wieprzowina w gulaszu będzie idealnie miękka

Pierogi z nietypowym farszem

Farsz na pierogi z przepisu składa się z kurek. Ten znakomity grzyb w połączeniu z kilkoma innymi składnikami smakuje naprawdę dobrze. Akurat teraz trwa sezon grzybowy, więc z dostępnością tych grzybów nie powinno być większego problemu. Możesz zebrać je własnoręcznie lub kupić na targowisku. Wszystkie potrzebne składniki na pierogi z kurkami umieściliśmy na liście poniżej. Trzymaj się dokładnych proporcji, a danie wyjdzie idealne.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony tymianek
  • pieprz
  • sól
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1 jajko

Przepis na pierogi z kurkami

Zacznij od przygotowania farszu. W tym celu oczyszczone kurki drobno posiekaj. Obraną cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim grzyby wraz z cebulą. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Całość przypraw suszonym tymiankiem, pieprzą oraz solą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Gotowy farsz odstaw do wystygnięcia i przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Wbij jajko i wlej wodę. Składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto.

Rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą okrągłej szklanki wytnij z niego okręgi. Na każdy z nich nałóż odrobinę farszu i sklej krawędzie ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe podawaj na obiad i patrz, jak szybko znikają z talerzy domowników.

pie rogi.jpg
Fot. Canva/Polina Tankilevitch
Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Zapomnij o krecie, wsyp to do odpływu i zalej. Usuniesz zapach i odetkasz rury
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy