Żadne ruskie, czy z mięsem. Pierogi z tym farszem nie mają sobie równych
Pierogi ruskie to przeszłość. Od dzisiaj na obiad będziesz przygotowywać tylko pierogi z tym znakomitym farszem. Sezonowy składnik nada im wyjątkowego smaku, który pokocha cała rodzina. Poznaj przepis, a później zrób według niego danie, które podbije gusta nawet najbardziej wymagających poszukiwaczy smaków.
Pierogi nie do pobicia
Choć pierogi występują w wielu krajach w różniej formie, te z Polski są najpopularniejsze i według wielu krytyków - najlepsze. Polacy upodobali sobie przede wszystkim pierogi ruskie i z mięsem. Szukając w Internecie przepisów, można trafić na przepisy, z których przygotujesz farsze z naprawdę zaskakujących składników.
Podczas naszych poszukiwań znaleźliśmy pierogi, które pomimo zupełnie innego farszu są obłędne w smaku. Przepisem na nie podzielimy się w dalszej części artykułu. Farsz będzie z grzybów, lecz nie suszonych z dodatkiem kapusty, a ze świeżymi kurkami.
Pierogi z nietypowym farszem
Farsz na pierogi z przepisu składa się z kurek. Ten znakomity grzyb w połączeniu z kilkoma innymi składnikami smakuje naprawdę dobrze. Akurat teraz trwa sezon grzybowy, więc z dostępnością tych grzybów nie powinno być większego problemu. Możesz zebrać je własnoręcznie lub kupić na targowisku. Wszystkie potrzebne składniki na pierogi z kurkami umieściliśmy na liście poniżej. Trzymaj się dokładnych proporcji, a danie wyjdzie idealne.
Składniki:
- 200 g kurek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- suszony tymianek
- pieprz
- sól
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 1 jajko
Przepis na pierogi z kurkami
Zacznij od przygotowania farszu. W tym celu oczyszczone kurki drobno posiekaj. Obraną cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim grzyby wraz z cebulą. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Całość przypraw suszonym tymiankiem, pieprzą oraz solą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Gotowy farsz odstaw do wystygnięcia i przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Wbij jajko i wlej wodę. Składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto.
Rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą okrągłej szklanki wytnij z niego okręgi. Na każdy z nich nałóż odrobinę farszu i sklej krawędzie ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe podawaj na obiad i patrz, jak szybko znikają z talerzy domowników.