Smakosze.pl Przepisy Żadne schabowe i mielone. Kotlety z kurczaka z przepisu Heni są 100 razy lepsze na obiad
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Żadne schabowe i mielone. Kotlety z kurczaka z przepisu Heni są 100 razy lepsze na obiad

29 grudnia 2024

Marzy Ci się pyszny obiad? Poznaj przepis Heni Foks na kotlety z kurczaka. To kotlety lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Chrupiące i delikatne danie dosłownie rozpływa się w ustach. Będzie w sam raz na rodzinny obiad.

Kotlety lepsze niż schabowe i mielone

Kotlety są daniem, które często robię na obiad . Zwykle przyrządzałam kotlety schabowe i mielone. Jednak przepis blogerki kulinarnej Heni Foks sprawił, że robię inne danie . Przygotowuję znakomite kotlety z kurczaka. Smażę je w białkach, a doprawiam je oregano i papryką.

Kotlety z kurczaka wychodzą bardzo smaczne, chrupiące i delikatne. Smakiem na głowę biją tak lubiane schabowe i mielone . Dlatego, jeśli szukasz przepisu na doskonały obiad, zerknij na ten przepis. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

kotlety
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Na Śląsku do rosołu wrzuca się ten składnik. Pół Polski łapie się za głowę

Jak przygotować kotlety z kurczaka z przepisu Heni Foks?

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka słodka
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie kotletów z kurczaka zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Do żółtek wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, słodką paprykę i oregano . Składniki dokładnie wymieszaj. Filet z kurczaka pokrój w paseczki.

Obtocz w mieszance z mąki i żółtek. Mięso zostaw w takiej marynacie na 2 godziny. Potem mięso zanurzaj w ubitych białkach . Smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety z kurczaka polecają się na obiad

Kotlety z kurczaka wychodzą chrupiące, rumiane i bardzo smaczne. Dobrze doprawione będą smakować całej rodzinie . Do tego są proste w przygotowaniu. Jednak trzeba pamiętać o odstawieniu mięsa w marynacie na 2-3 godziny.

Warto jednak uzbroić się w cierpliwość. Mięso jest soczyste, chrupiące i pełne smaku. Takie danie stanie się hitem w każdym domu . Z jego przygotowanie poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Pisaliśmy o potrzebie zmian w zakazie handlu . Radziliśmy, co zrobić z zamrożonych uszkach po Wigilii.

kotlety
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zacznie się jutro w Dino od 6:00. Sylwestrowe hity za grosze, będzie ciężko dopchać się do kas
Trzy najgorsze wędliny w Lidlu. „Nigdy bym tego nie kupił”
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy