Osuszam filety ręcznikiem i posypuję tym proszkiem. To najlepsza ryba, jaką w życiu jadłam
Jaki obiad na piątek będzie najlepszy? Każdemu polecam chrupiącą rybę, która pysznie smakuje. Efekt chrupkości uzyskamy w prosty sposób. Przyda się tu proszek, które niemal każdy ma w swojej kuchni.
Obiad na piątek, czyli chrupiąca ryba
Obiad na piątek może być prosty i wyjątkowo pyszny. Mam na to sposób, z którego korzystam od wielu lat. Dzięki niemu przygotowuję smaczną i chrupiącą rybę. Takiej nigdy wcześniej nie jadłam. Tajemnicą chrupiącej skórki w rybie jest posypanie jej wcześniej mąką z proszkiem do pieczenia.
Potem rybę zanurzam w cieście z mąki, proszku do pieczenia i przypraw. Ryba trafia na rozgrzaną patelnię, a potem już na talerze. Każdy, kto spróbuje tego obiadu na piątek, chwali tak przyrządzoną rybę. Chrupiąca i pyszna nie ma sobie równych. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Meat & Veggies. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Popularny dyskont dodaje masło do zakupów. Trzeba się pospieszyć, promocja za chwilę się kończyJak przyrządzić chrupiącą rybę na obiad na piątek?
Składniki:
- 300 g filetów ulubionej ryby
- sól
- pieprz
- 3 łyżki mąki
- słodka papryka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia
Przygotowanie obiadu na piątek zaczniemy od osuszenia filetów ryby ręcznikiem papierowym. Oprószamy sola, pieprzem z dwóch stron i delikatnie wcieramy przyprawy w mięso ryby. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę.
Wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy i wlewamy wodę. Ponownie mieszamy. Ciasto nie powinno mieć grudek. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i odstawiamy na 15 minut. Teraz wracamy do ryby. Oprószamy ją przesianą mąką z odrobiną proszku do pieczenia.
Chrupiąca ryba dla każdego
Rybę zanurzamy w przyrządzonym cieście. Wkładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy 5 minut z dwóch stron na złoty kolor. Następnie rybę wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ryba wychodzi bardzo chrupiąca i smaczna.
Dlatego każdemu polecam ten prosty przepis na znakomity obiad na piątek. Zrobimy go szybko, a ryba w takim wydaniu będzie smakować całej rodzinie. Dokładki będą koniecznością. Pisaliśmy o najtańszych parówkach z Biedronki, które wywołały burzę w sieci. Radziliśmy, co zrobić, ogórki kiszone nie wychodziły puste w środku i nie pleśniały.