Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Osuszam filety ręcznikiem i posypuję tym proszkiem. To najlepsza ryba, jaką w życiu jadłam
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.01.2025 12:54

Osuszam filety ręcznikiem i posypuję tym proszkiem. To najlepsza ryba, jaką w życiu jadłam

ryba
Fot. YouTube/meatveggie

Jaki obiad na piątek będzie najlepszy? Każdemu polecam chrupiącą rybę, która pysznie smakuje. Efekt chrupkości uzyskamy w prosty sposób. Przyda się tu proszek, które niemal każdy ma w swojej kuchni. 

Obiad na piątek, czyli chrupiąca ryba

Obiad na piątek może być prosty i wyjątkowo pyszny. Mam na to sposób, z którego korzystam od wielu lat. Dzięki niemu przygotowuję smaczną i chrupiącą rybę. Takiej nigdy wcześniej nie jadłam. Tajemnicą chrupiącej skórki w rybie jest posypanie jej wcześniej mąką z proszkiem do pieczenia.

Potem rybę zanurzam w cieście z mąki, proszku do pieczenia i przypraw. Ryba trafia na rozgrzaną patelnię, a potem już na talerze. Każdy, kto spróbuje tego obiadu na piątek, chwali tak przyrządzoną rybę. Chrupiąca i pyszna nie ma sobie równych. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Meat & Veggies. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ryba
Fot. YouTube/meatveggie
Popularny dyskont dodaje masło do zakupów. Trzeba się pospieszyć, promocja za chwilę się kończy

Jak przyrządzić chrupiącą rybę na obiad na piątek?

Składniki:

  • 300 g filetów  ulubionej ryby
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • słodka papryka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia

Przygotowanie obiadu na piątek zaczniemy od osuszenia filetów ryby ręcznikiem papierowym. Oprószamy sola, pieprzem z dwóch stron i delikatnie wcieramy przyprawy w mięso ryby. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę.

Wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy i wlewamy wodę. Ponownie mieszamy. Ciasto nie powinno mieć grudek. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i odstawiamy na 15 minut. Teraz wracamy do ryby. Oprószamy ją przesianą mąką z odrobiną proszku do pieczenia. 

Chrupiąca ryba dla każdego

Rybę zanurzamy w przyrządzonym cieście. Wkładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy 5 minut z dwóch stron na złoty kolor. Następnie rybę wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ryba wychodzi bardzo chrupiąca i smaczna. 

Dlatego każdemu polecam ten prosty przepis na znakomity obiad na piątek. Zrobimy go szybko, a ryba w takim wydaniu będzie smakować całej rodzinie. Dokładki będą koniecznością. Pisaliśmy o najtańszych parówkach z Biedronki, które wywołały burzę w sieci. Radziliśmy, co zrobić, ogórki kiszone nie wychodziły puste w środku i nie pleśniały. 

ryba
Fot. YouTube/meatveggie