Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Stasia zimą gotowała najlepszą grochówkę. Sekret smaku tkwił w 2 rodzajach mięsa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 03.01.2025 09:41

Babcia Stasia zimą gotowała najlepszą grochówkę. Sekret smaku tkwił w 2 rodzajach mięsa

grochówka
Fot. Shutterstock/WS-Studio

Zupa grochowa będzie smakowała o wiele lepiej. Wszystko za sprawą dodatkowego składnika. Dowiedz się, jakie mięso na grochówkę będzie najlepsze i ugotuj z niego znakomitą zupę. Od razu wyczujesz różnicę i już zawsze będziesz gotować ją z tym dodatkiem. 

Zupa grochowa

Grochówka jest wszystkim dobrze znana ze względu na swoją sytość oraz niepowtarzalny aromat. Okazuje się także, że pomimo tego, że zupa jest smaczna, może smakować jeszcze lepiej. Jak to w ogóle możliwe?

Wszystko za sprawą dodatku, o którym nikt wcześniej nawet się nie zająknął, ale zawsze dodawała go babcia. Wypróbuj jej przepis, który umieściliśmy poniżej, a dowiesz się, dlaczego zwykła grochówka smakuje tak dobrze. 

mięso.jpg
Fot. Canva.Foodiesfeed
Pokrój banany na plasterki i ułóż na cieście francuskim. Ten ekspresowy deser podam na 3 Króli

Jakie mięso na grochówkę?

Tradycyjną grochówkę gotuje się na żeberkach i boczku. Z przepisu babci wynika jednak, że ten pierwszy składnik można zastąpić mięsem z rosołu. Pomysł, choć nietypowy, gwarantuje doskonały smak całej zupy. Oprócz tego mięsa potrzebny będzie także wędzony boczek, który nada daniu aromat oraz smak. Tylko łącząc oba mięsa i pozostałe składniki, ugotujesz grochówkę, która nie będzie miała konkurencji. Pamiętaj, aby trzymać się proporcji podanych na poniższej liście.

Składniki:

  • 500 g mięsa z rosołu
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g grochu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 l wody
  • szczypta majeranku
  • pieprz
  • sól

Grochówka na mięsie z rosołu i boczku– przepis

Przygotowanie zupy rozpocznij od namoczenia grochu w zimnej wodzie. Dobrą praktyką jest pozostawienie go na całą noc. Mięso przełóż do garnka, dodaj obrane, umyte i pokrojone marchewki. Włóż także obrane cebule, ząbki czosnku oraz pokrojony w kostkę boczek. Wlej wodę i ugotuj wywar. 

Następnie wsyp groch. Zupę gotuj, do momentu zmięknięcia grochu. Wtedy wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie gotuj zupę, aby tym razem zmiękły ziemniaki. Na koniec dodaj przyprawy i gotuj przez chwilę. Gotową zupę podawaj na obiad.

Sprawdź także, jaką rybę warto dodać do swojej diety oraz dowiedz się, dlaczego recenzja parówek z Biedronki wywołała dyskusję

grochowa.jpg
Fot. Canva/ildiapapp