Smakosze.pl Przepisy „Żadnego mleka nie trza”, ale inny warunek jest konieczny. Tak Rączka robi schabowe
canva/donstock; Screen z filmu na kanale YouTube Rączka Gotuje

„Żadnego mleka nie trza”, ale inny warunek jest konieczny. Tak Rączka robi schabowe

21 kwietnia 2023

Kotlety schabowe niekoniecznie wymagają długiego marynowania w mleku czy innych mieszankach. Jak przekonuje Remigiusz Rączka, w przypadku mięsa dobrej jakości wystarczy jedynie sól i pieprz oraz dobra panierka. Jego przepis jest prostym, ale efekty przyjemnie zaskakują. Musicie spróbować.

Przepis na kotlety schabowe Remigiusza Rączki

Smażone na słoninie, obtoczone w chrupiącej panierce i niesamowicie soczyste — takie są kotlety schabowe Remigiusza Rączki. Śląski kucharz nie dodaje żadnej marynaty — stawia na mięso dobrej jakości. Efekty uzyskuje znakomite.

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • 75 g mąki pszennej
  • 4 duże jaja
  • 200 g bułki tartej
  • 400 g słoniny
Lepiej gotować rosół pod przykryciem, czy bez? Lekarka powiedziała wprost, co jest lepsze dla zdrowia

Jak przygotować dobre kotlety schabowe? Remigiusz Rączka zdradził swój patent

Zaczynamy od pokrojenie słoniny w niewielką kostkę. Wytapiamy ją w garnku. Schab tniemy na grube kotlety — najlepiej o szerokości około 2 cm. Mięso skrapiamy wodą i rozbijamy. Dokładnie nacieramy je solą oraz pieprzem.

Tłuszcz ze słoniny przenosimy na patelnię i na średnim ogniu smażymy obtoczone w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej kotlety schabowe. Gdy będą rumiane z obu stron — przenosimy na talerze.

Jak podać kotlety schabowe Remigiusza Rączki?

Remigiusz Rączka kotlety schabowe serwuje ze śląską sałatką ziemniaczaną. Jeśli nie macie na nią ochoty, ziemniaki z wody i soczysta surówka też będą dobrym pomysłem.

Na naszej stronie znajdziecie smakowite propozycje warzywnych dodatków. Smak kotletów schabowych świetnie podkreśli rarytas z pora . Jeśli wolicie łagodniejsze opcje, wybierzcie klasyczne połączenie marchewki i jabłka .

Kotlety schabowe Remigiusza Rączki są pyszne.png
canva/Kai_Wong

Źródło: newsy.gotujmy

To największy błąd przy grillowaniu. Przez niego nawet najlepsze potrawy będą szkodliwe
Nie pomyl tych wiosennych grzybów. Skutki mogą być opłakane
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy