Smakosze.pl Porady Zagęszczasz sos mąką? Zawsze pamiętaj o 1 szczególe. Inaczej zaliczysz wpadkę
canva/dulezidar

Zagęszczasz sos mąką? Zawsze pamiętaj o 1 szczególe. Inaczej zaliczysz wpadkę

9 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos z duszonego mięsa jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Zwykle jednak wymaga zagęszczenia mąką. Produkt należy odpowiednio przygotować, w przeciwnym razie danie może stracić na apetycznym wyglądzie i smaku. Poznaj skuteczny trik na zagęszczanie sosu mąką. Sos wychodzi za każdy razem aksamitny.

Gulasz, bitki, rolady wołowe. To tylko niektóre z dań, które smakują najlepiej w aromatycznym sosie. Sos na bazie soku z mięsa, cebuli i przypraw niekiedy wymaga dodatkowego zagęszczenia. Zagęszczenie sosu mąką teoretycznie jest proste. W praktyce niestety często pojawiają się nieapetyczne grudki.

Aby zapobiec powstawaniu grudek podczas zagęszczania sosu, mąkę zawsze wymieszaj wcześniej z zimną wodą. To skuteczny sposób na sos, który wychodzi za każdym razem. Sos nie rozwarstwi się i nie będzie miał galaretowatej konsystencji.

Sos nie tylko zagęścisz mąką rozmieszaną z wodą. Dobrym sposobem jest również przygotowanie zasmażki z masła, mąki i odrobiny zupy lub sosu. Zasmażka jest pozbawiona grudek. Mąka nie dość, że nie zmieni smaku potrawy, to jeszcze wzmocni jej aromat.

Jak zagęścić sos mąką? Sos będzie gęsty i aksamitny

Kubek napełnij do 1/3-1/2 zimną wodą. Wsyp do niego mąkę i dokładnie ją rozmieszaj. Możesz w tym celu wykorzystać mieszadło z miksera. To sprawdzony sposób na sos bez grudek. Przygotowaną mieszankę wlewaj stopniowo do gotującego się sosu.

Danie gotuj na małym ogniu i co jakiś czas zamieszaj. W razie potrzeby dolej więcej mieszanki mąki z wodą. Sos po kilku minutach zgęstnieje, będzie aksamitny i bardzo smaczny.

Zasmażka, czyli świetny sposób na wzbogacenie smaku zup i dań głównych

Zamiast dodawać mąkę wymieszaną z wodą, możesz przesmażyć ją z roztopionym masłem. Na patelnię wlej odrobinę zupy lub sosu i gotuj chwilę, stale mieszając.

Następnie wlej do dania. Zasmażka przygotowana w ten sposób wzbogaci smak potrawy. W sosie i zupie nie będą pływać grudki.

Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Sprawdź również, dlaczego warto moczyć karpia w mleku . Efekt zachwyci każdego.

sos
canva/TAGSTOCK1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy