Najlepsze kucharki zawsze dodają do śledzi w oleju 1 składnik. Masa Polaków o nim zapomina
Śledzie w oleju wyszły słone i twardawe? Poznaj najlepszy przepis na śledzie w oleju z dodatkiem aromatycznych przypraw. Liście laurowe są sposobem doświadczonych kucharek na uzyskanie doskonałego smaku. Bardzo ważna jest również odpowiednia metoda przygotowania filetów.
Śledzie są rybami bardzo intensywnymi i słonymi. Istnieje jednak prosty sposób na złagodzenie smaku i podkreślenie aromatu całej potrawy. Filety na początku koniecznie opłucz i odstaw na kilka godzin w mieszance wody i octu jabłkowego. Im ryby będą dłużej moczone, tym będą bardziej delikatne.
Filety po moczeniu osusz i wymieszaj z sokiem z cytryny. W najlepszym przepisie na śledzie w oleju nie może zabraknąć również przypraw. Doświadczone kucharki do ryb zawsze dodają liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. To sekret doskonałego smaku.
Najlepszy przepis na śledzie w oleju jest przepisem naprawdę prostym. Przygotowane śledzie układasz w słoiku razem z posiekaną cebulą i przyprawami. Całość zalewasz olejem rzepakowym i wstawiasz do lodówki na całą dobę. Tak smacznych śledzi nie kupisz w żadnym sklepie.
Najlepszy przepis na śledzie w oleju z dodatkiem aromatycznych przypraw
Składniki:
700 g filetów śledziowych
szklanka oleju rzepakowego
2 duże cebule czerwone
3 liście laurowe
kilkanaście ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
3 łyżki octu jabłkowego
Obłędne śledzie w oleju. Przyprawy i sposób przyrządzenia mają ogromne znaczenie
Filety śledziowe opłucz kilkukrotnie pod bieżącą wodą, następnie przełóż do miski, dodaj ocet i odstaw na 3-4 godziny lub na całą noc. Filety osusz, pokrój na mniejsze kawałki, następnie dodaj sok z cytryny i wymieszaj, posiekaj cebulę.
Do słoika wkładaj naprzemiennie cebulę i śledzie. Każdą warstwę dociśnij łyżką. Włóż również liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość zalej olejem rzepakowym, zakręć słoik i wstaw do lodówki na 24 godziny, smacznego.
Przygotuj również wyśmienitą sałatkę warstwową z dodatkiem śledzi według przepisu Jakuba Kuronia. Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na pierogi z farszem ze śledzia i pieczarek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne, domowe praliny bez dodatku cukru. Dla świątecznych gości, a nawet na prezent
Babcia Grażyna nie robi zwykłych kotletów schabowych. Dosypuje aż 3 przyprawy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama