Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze kucharki zawsze dodają do śledzi w oleju 1 składnik. Masa Polaków o nim zapomina
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.12.2022 11:18

Najlepsze kucharki zawsze dodają do śledzi w oleju 1 składnik. Masa Polaków o nim zapomina

Najlepsze kucharki zawsze dodają do śledzi w oleju 1 składnik. Masa Polaków o nim zapomina
canva/ Ilia Nesolenyi

Śledzie w oleju wyszły słone i twardawe? Poznaj najlepszy przepis na śledzie w oleju z dodatkiem aromatycznych przypraw. Liście laurowe są sposobem doświadczonych kucharek na uzyskanie doskonałego smaku. Bardzo ważna jest również odpowiednia metoda przygotowania filetów.

Śledzie są rybami bardzo intensywnymi i słonymi. Istnieje jednak prosty sposób na złagodzenie smaku i podkreślenie aromatu całej potrawy. Filety na początku koniecznie opłucz i odstaw na kilka godzin w mieszance wody i octu jabłkowego. Im ryby będą dłużej moczone, tym będą bardziej delikatne.

Filety po moczeniu osusz i wymieszaj z sokiem z cytryny. W najlepszym przepisie na śledzie w oleju nie może zabraknąć również przypraw. Doświadczone kucharki do ryb zawsze dodają liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. To sekret doskonałego smaku.

Najlepszy przepis na śledzie w oleju jest przepisem naprawdę prostym. Przygotowane śledzie układasz w słoiku razem z posiekaną cebulą i przyprawami. Całość zalewasz olejem rzepakowym i wstawiasz do lodówki na całą dobę. Tak smacznych śledzi nie kupisz w żadnym sklepie.

Najlepszy przepis na śledzie w oleju z dodatkiem aromatycznych przypraw

Składniki:

  • 700 g filetów śledziowych

  • szklanka oleju rzepakowego

  • 2 duże cebule czerwone

  • 3 liście laurowe

  • kilkanaście ziaren pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sok z połowy cytryny

  • 3 łyżki octu jabłkowego

Obłędne śledzie w oleju. Przyprawy i sposób przyrządzenia mają ogromne znaczenie

Filety śledziowe opłucz kilkukrotnie pod bieżącą wodą, następnie przełóż do miski, dodaj ocet i odstaw na 3-4 godziny lub na całą noc. Filety osusz, pokrój na mniejsze kawałki, następnie dodaj sok z cytryny i wymieszaj, posiekaj cebulę.

Do słoika wkładaj naprzemiennie cebulę i śledzie. Każdą warstwę dociśnij łyżką. Włóż również liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość zalej olejem rzepakowym, zakręć słoik i wstaw do lodówki na 24 godziny, smacznego.

Przygotuj również wyśmienitą sałatkę warstwową z dodatkiem śledzi według przepisu Jakuba Kuronia. Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na pierogi z farszem ze śledzia i pieczarek.

śledzie w oleju
canva/TeresaKasprzycka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: