Smakosze.pl Przepisy Zagórskie placki ziemniaczane z pokrzywą
canva.com/phant, Getty Images

Zagórskie placki ziemniaczane z pokrzywą

13 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane z Zagórza zaskakują jednym składnikiem, a mianowicie pokrzywą. Ich smak wyróżnia się na tle klasycznych placków, a proces gotowania jest bardzo łatwy. Wystarczy siekane zioło wrzucić do ciasta - to jedyny dodatkowy krok konieczny, do cieszenia się niecodziennymi plackami.

Placki ziemniaczane z Zagórza, dzięki kontrowersyjnemu składnikowi, mogą przyciągać osoby chętne silnych wrażeń - nie każdy bowiem wie, że pokrzywa jest jadalną rośliną. Trzeba ją najpierw oczywiście odpowiednio przygotować.

Surowa pokrzywa w końcu parzy. Wystarczy jednak zblanszować ją we wrzątku, aby straciła swoje obronne zdolności. Jej obecność w plackach sprawia, że danie nabiera świeższego, delikatnie ziołowego smaku.

Przepis na placki ziemniaczane z pokrzywą

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej

  • 4 garście pokrzywy młodej

Na początku ziemniaki i cebulę obierz. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o małych oczkach do wspólnej miski. Masę wylej na sitko, które najlepiej umieścić nad zlewem. Z warzyw odciskaj nadmiar soku, dociskając je do dna sitka.

Ziemniaki, siekaną drobno pokrzywę i cebulę wymieszaj z jajkami i dodaj mąkę, a następnie dopraw do smaku. Masa pod żadnym pozorem nie może być zbyt wodnista - wtedy nigdy placki ziemniaczane nie wyjdą chrupiące. Placki smaży na mocno rozgrzanym oleju, najlepiej nakładać je cienką warstwą i smażyć po kilka minut z obu stron, aż staną się przyjemnie złociste. Gotowe placki ziemniaczane wykładaj na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Placki
undefined

Źródło: canva.com/PeteerS, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przelom.pl; doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy