Smakosze.pl Przepisy Zagotuj mleko i dodaj paprykę w proszku. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Fot. YouTube/Pysznenastole

Zagotuj mleko i dodaj paprykę w proszku. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

15 października 2024

Śniadanie może być nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Warto zrobić je w prosty sposób. Dzięki temu przepisowi na stół każdego smakosza trafi domowy ser. Na ten ze sklepu już nawet nie spojrzysz.

Jedz śniadanie na zdrowie

Warto pamiętać o jedzeniu śniadania . Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia . Daje energię, zapewnia tak potrzebne wartości odżywcze i pozwala na wydajną naukę oraz pracę. Jedzenie śniadania poprawia koncentrację i samopoczucie.

Co podać na śniadanie? Jeśli często łapiesz w biegu kanapkę, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu zrobisz smaczne i zdrowe śniadanie. Z połączenia mleka, papryki w proszku i jeszcze kilku składników przyrządzisz domowy ser . Przepis możesz zobaczyć na kanale YouTube Pyszne na stole. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

domowy ser
Fot. YouTube/Pysznenastole
Mój tata potrafi rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów. Ten patent to hit

Jak zrobić domowy ser?

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • cytryna

Przygotowanie domowego sera zacznij od wyciśnięcia soku z cytryny i odcedzenia go. Wędzoną paprykę wsyp do garnka z mlekiem , dodaj sól morską i wymieszaj . Gdy mleko się zagotuje, wlej sok z cytryny i wymieszaj.

Zdejmij garnek z ognia. Mleko już się zsiadło i oddzielił się płyn. Przygotuj miskę z gazą i wyłóż na nią ser. Dociśnij go i zawiń w gazę . Włóż do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu domowy ser jest gotowy do podania.

Domowy ser na śniadanie

Domowy ser warto przygotować dzień wcześniej, by był już gotowy rano na śniadanie. Z kilku składników w prosty sposób wyczarujesz pyszny i zdrowy produkt . Zamiast wędzonej papryki możesz użyć dowolnych, ulubionych ziół. Z nimi ser na śniadanie też będzie pyszny.

Domowy ser smakuje ze świeżym pieczywem i warzywami . Można też dodać go do sałatek i wziąć na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smaczny i zdrowy posiłek jest w zasięgu ręki. Pisaliśmy o tym, jak usmażyć schabowe na nietypowym tłuszczu. Informowaliśmy, jakie urządzenia są pożeraczami prądu.

domowy ser
Fot. YouTube/Pysznenastole
Zrobiłem na próbę szarlotkę z bezą. W życiu lepszej nie jadłem
Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe smażę na tym nietypowym tłuszczu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy